Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Δημιουργία 220.000 νέων θέσεων εργασίας με ανάπτυξη των κατασκευών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόσθετες επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο σε ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα μπορούν να προκύψουν εάν υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα από την Πολιτεία. Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο θα εισπράττει σε φόρους και εισφορές 1,65 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ανάγκες από τον ΕΝΦΙΑ να περιοριστούν σε 1,0 δισ. ευρώ το χρόνο, όπως ήταν το 2009 και δε δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα στον κλάδο των κατασκευών.

Αυτή την εκτίμηση εκφράζει το Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ), που εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πρωτοφανή μεγάλη πτώση άνω του 80% των κατασκευών στη χώρα μας.

Όπως υποστηρίζει το Δ.Σ. του ΣΕΠΑΚ, από την 1η μελέτη του ΙΟΒΕ για τις κατασκευές που έγινε το 2015 αποδεικνύεται ότι,

α) Κάθε 1€ που επενδύεται στις κατασκευές, τα 0.3€ καταλήγουν στα δημόσια ταμεία και

β) Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στις κατασκευές, δημιουργούν 13.000 απευθείας νέες θέσεις εργασίας και σε σύνολο 40.000 θέσεις περίπου στην ευρύτερη οικονομία.

γ) Η υπερφορολόγηση των ακινήτων είναι ένα απο τα μεγάλα εμπόδια ανάπτυξης του κλάδου, γιατί αποτρέπει τους επενδυτές-πελάτες του να διαθέσουν χρήματα για αυτά, καθιστώντας όλο το κλάδο ανενεργό.

Αυτά σημαίνουν ότι πρόσθετες επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ/έτος, θα δίνουν πρόσθετα δημόσια έσοδα 1,65δις και θα δημιουργήσουν επιπλέον περίπου 220.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για να υπάρξει όμως αυτή η επενδυτική έξαρση στις κατασκευές απαιτούνται –σύμφωνα με τον ΣΕΠΑΚ- τα παρακάτω:

1. Μείωση από το 2016 του σημερινού «τρομοκρατικού» ΕΝΦΙΑ, ώστε να μεταλλαχτεί σε ένα δίκαιο, αποδεκτό, και νομοθετικά σταθερό φόρο όλων των ακινήτων. Δηλαδή ως «κοινόχρηστα» στο δημόσιο περιβάλλον, που θα αποδίδουν σταθερά δημόσια έσοδα 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Στο μεσοδιάστημα δε θα δημιουργηθεί καμία σημαντική υστέρηση δημόσιων εσόδων, διότι η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων από την εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων, θα προκαλέσει άμεσες αγοροπωλησίες, οι οποίες μαζί με την αύξηση των δραστηριοτήτων του κλάδου και τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα υπερκαλύψουν άμεσα τις απώλειες εσόδων από τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

2. Χορήγηση πολεοδομικών κινήτρων, όπως –για παράδειγμα- η δυνατότητα συνένωσης οικοπέδων σε οικοδομικά τετράγωνα με 3πλάσιο Σ.Δ για κατασκευή πολυόροφων κτιρίων σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές μεγάλων πόλεων, που θα προσελκύσουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Επίσης, μπορούν να διαμορφωθούν κίνητρα κατασκευής πολυτελών εξοχικών κατοικιών για την προσέλκυση ξένων μεγάλων επενδυτών, που θα συμβάλουν τόσο στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

3. Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εξασφάλιση της αποπεράτωσης των εργασιών, από τις αρνητικές μεταγενέστερες αποφάσεις των υπηρεσιών αρχαιολογίας, δασαρχείων κ.λπ. με παράλληλη προτεραιότητα στις δικαστικές αποφάσεις από τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν επενδύσεις σε έργα κατασκευών. Αυτή η επιτάχυνση θα απελευθερώσει πολλά «βαλτωμένα» επενδυτικά προγράμματα, που θα προκαλέσουν αύξηση επενδύσεων και θα ενεργοποιήσουν την οικονομία.

4. Μείωση του ΦΠΑ 23% στις κατασκευές και του κόστους των εργατικών ενσήμων. Πρόκειται για υπερβολικές επιβαρύνσεις, που στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες αποθαρρύνουν πιθανούς αγοραστές ακινήτων και άλλους επενδυτές.

Ποιος είναι ο ΣΕΠΑΚ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) είναι ένας σύνδεσμος επιχειρήσεων και επιστημόνων επιχειρηματιών, που καλύπτουν όλο το εύρος του κλάδου των κατασκευών. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2013, με στόχο αφενός να συμβάλλει στην ενότητα του κλάδου των κατασκευών και να βοηθάει για να αναδεικνύονται τα αιτήματά του και αφετέρου να υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του κλάδου και τη βελτίωση της ποιότητας των έργων.

Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού του Συμβουλίου είναι τα εξής: Πέτρος Παπαϊωάννου / KTIPIO ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ (Πρόεδρος), Γιώργος Θεοδοσίου / IDEAL STANDARD Α.Β.Ε.Ε. (A’ Αντιπρόεδρος), Ηλίας Κατσούλης /DAIKIN ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (Β’ Αντιπρόεδρος), Χάρρυ Μπουγαδέλλης / ΧΑΡΡΥ Κ. ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΑΕ ( Γ’ Αντιπρόεδρος), Αναστάσιος Κωτσιόπουλος / Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (Γενικός Γραμματέας), Μιχάλης Καρακατσάνης / ARTEMIDE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (Υπεύθυνος Οικονομικών), Βαγγέλης Στυλιανίδης/ 3SK ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Α.Ε. (Μέλος), Πέτρος Μακρίδης / Π. ΜΑΚΡΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. (Μέλος), Γιάννης Παπαγρηγοράκης / Γ. ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε. (Μέλος).


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.