Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

2,5 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ αγγίζουν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ.

Συγκεκριμένα, στις προτάσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «…για αρκετά χρόνια οι ιδιώτες παραγωγοί απείχαν από την ανάπτυξη εργασιών στον τομέα της λιανικής, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κατέχει όχι μόνο ένα πολύ υψηλό μερίδιο στην αγορά λιανικής, αλλά και να είναι αυτή που εμφανίζεται με ένα δυσθεώρητο ύψος ανεξόφλητων λογαριασμών που αγγίζει τα 2.500.000.000 ευρώ».

Το ύψος του ποσού αυτού, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από τη διοίκηση, εκπρόσωποι της οποίας επισημαίνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, περί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ οφείλουν στη ΔΕΗ οι καταναλωτές στη Μέση και Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Εξ αυτών, τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν 440.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ (τα ποσά αυτά η ΔΕΗ τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού), οι οποίοι έχουν μεταπηδήσει σε άλλους παρόχους ρεύματος.

Έχει σημασία να τονιστεί πάντως ότι η ΔΕΗ προχωρά κανονικά σε αποκοπές ρευματοδότησης για τους «μπαταχτσήδες».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, εξάλλου, οι οφειλές προς την Εταιρία τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, αφού από τα 700 εκατομμύρια που ήταν το 2011, σήμερα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την επιβολή των capital controls, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εταιρία από 1,8 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και το διάστημα της τραπεζικής αργίας έτρεχαν με ρυθμό της τάξης του 10%!

Πιο συγκεκριμένα, 280 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής κατανάλωσης (Υψηλή Τάση), εκ των οποίων τα 250 εκατ. αφορούν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για τις οποίες μάλιστα υφίσταται η γνωστή διαδικασία προσφυγής στη διαιτητική διαδικασία.

Το ποσό των 220 εκατ. ευρώ οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο, εκ των οποίων τα 115 εκατ. αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα [κυρίως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)].

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τον περασμένο Αύγουστο έχει καθιερώσει bonus επιβράβευσης για τους καλοπληρωτές οικιακούς πελάτες της. Ετσι, επιστρέφει στους συνεπείς οικιακούς πελάτες το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.