Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τα σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα - Τι αλλάζει στη φορολογία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αλλαγές που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών για την μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητάς του σε έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο το Νοέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών ήδη βρίσκεται η πρόταση για την φορολόγηση όλων των κατηγοριών εισοδήματος με μία ενιαία φορολογική κλίμακα.

Σήμερα με διαφορετική φορολογική κλίμακα αντιμετωπίζονται τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις σε σχέση με τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ή τα εισοδήματα από ενοίκια.

Η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ήταν χαρακτηριστική για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου.

«Η αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος έχει στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν οι εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές και ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του εισοδήματος που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη απώλεια εσόδων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που έρχονται στη φορολογία εισοδήματος.

Σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για το εισόδημα τους φορολογούνται με μία κλίμακα τριών εισοδηματικών κλιμακίων και τριών συντελεστών. Για φορολογητέο εισόδημα ως 25.000 ευρώ ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου είναι 22%, για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 ως 42.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 32% και για το υπερβάλλον είναι 42%.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποκτήσει η κλίμακα προοδευτικότερο χαρακτήρα. Δηλαδή να αυξηθούν τα κλιμάκια και οι συντελεστές ώστε να διαφοροποιείται περισσότερο η φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Παράλληλα η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στο φόρο εισοδήματος γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει και αύξηση των φορολογικών συντελεστών από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω. Υπενθυμίζεται ότι για το 2015 η επαναφορά της μειωμένης κατά 30% έκτακτης εισφοράς ίσχυσε για τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ, επίπεδο που μπορεί να λειτουργήσει ως όριο και για τις επερχόμενες αλλαγές στο φόρο εισοδήματος.

Σε ότι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται σήμερα ως εξής: Για εισόδημα ως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 11%, ενώ για υψηλότερο εισόδημα ο συντελεστής ανεβαίνει στο 33%. Στο μνημόνιο πάντως προβλέπεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 11% στο 15% και από το 33% στο 35% κάτι που δεν αποκλείεται να μεταβληθεί και η αύξηση να επέλθει μέσω της ενσωμάτωσης της κλίμακας των ενοικίων στην ενιαία κλίμακας φορολογίας.

Παράλληλα, η κλίμακα φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών προβλέπει σήμερα φορολογικό συντελεστή 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και για 33% για το υπερβάλλον. Ειδικότερα για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 50% και μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ εισόδημα.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να αντιμετωπισθεί και η δέσμευση που έχει αναληφθεί με το μνημόνιο για αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η νέα κλίμακα θα είναι προοδευτική με συντελεστές που θα ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ενδεχομένως και από 5% για εισοδήματα άνω του αφορολογήτου ορίου που εξετάζεται να κινηθεί στο όριο της φτώχειας, που με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καθορίζεται σε ετήσιο εισόδημα 4.608 ευρώ για τον άγαμο και στα 9.677 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια με παιδιά έως 14 ετών.

Στη νέα προοδευτική κλίμακα εξετάζεται όπως εκτός από τον συντελεστή 50%, που αναμένεται να θεσπιστεί για εισοδήματα πέριξ των 100.000 ευρώ, υπάρξουν και υψηλότεροι για ακόμη μεγαλύτερα εισοδήματα.

----------------

Προς μία ενιαία κλίμακα.

Μεγάλες ανατροπές έρχονται για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια στη φορολογία.

Η βασική φιλοσοφία του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξισώσει τους διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης που ισχύουν αυτή τη στιγμή για κάθε πηγή εισοδήματος. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αρκετά, ενώ πιθανότερο είναι η εξίσωση θα γίνει σε επίπεδα υψηλότερα από τα ισχύοντα σήμερα τουλάχιστον για όσους φορολογούμενους αποκτούν εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες και από ακίνητα. Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών θα περιορίσει, να περικόψει ή και να καταργήσει πλήρως εκατοντάδες απαλλαγές κι εξαιρέσεις από τη φορολογία που ισχύουν ακόμη στην ελληνική νομοθεσία.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λίγες ώρες μετά τη χθεσινή ορκωμοσία της ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στους συντελεστές και τις κλίμακες της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τις οποίες αναμένεται να προκύψουν υψηλότεροι φόροι για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστεί και να τροποποιηθεί ριζικά το καθεστώς της φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος με διαφορετική κλίμακα συντελεστών και να αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος ώστε να γίνει πιο «προοδευτικός», να περιλαμβάνει δηλαδή περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα αυξάνουν τις επιβαρύνσεις για τα πιο υψηλά εισοδήματα.

Ως πιθανότερο σενάριο προκρίνεται η μία κλίμακα φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος. Θα υπάρχει δηλαδή φορολόγηση όλων των πηγών εισοδήματος αθροιστικά με βάση μία ενιαία και «προοδευτική» φορολογική κλίμακα.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τη διατήρηση της φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος με ξεχωριστή κλίμακα και την ταυτόχρονη εξομοίωση των συντελεστών φορολόγησης όλων των κλιμάκων, ώστε όλες οι κατηγορίες εισοδημάτων να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.