Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Εκστρατεία για τη διάσωση καταδικασμένου νεαρού Σαουδάραβα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα τον εκτελέσουν γιατί συμμετείχε σε διαδηλώσεις όταν ήταν ανήλικος.

Ο πατέρας του 20χρονου σιίτη Άλι Αλ-Νιμρ απηύθυνε χθες έκκληση προς το βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να σώσει τη ζωή του γιου του που μπορεί να εκτελεστεί ανά πάσα στιγμή καταδικασμένος για συμμετοχή σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα όταν ήταν ανήλικος, στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης.

Διεθνής εκστρατεία έχει οργανωθεί για τον Άλι Αλ-Νιμρ, ενώ πληθύνονται οι εκκλήσεις από τον ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές πρωτεύουσες.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν ανακοινώνουν από πριν τις εκτελέσεις και, στην περίπτωση του Άλι Αλ-Νιμρ, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, προειδοποιούν στελέχη των Ηνωμένων Εθνών. Ο νεαρός σιίτης μπορεί να αποκεφαλιστεί ή να σταυρωθεί.

Ο πατέρας του δήλωσε ότι ελπίζει πως ο βασιλιάς Σαλμάν δεν θα υπογράψει το διάταγμα και προειδοποίησε για κίνδυνο βίαιης αντίδρασης της σιιτικής κοινότητας της χώρας. Οι συνέπειες της εκτέλεσης μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες τη στιγμή που ο νεαρός είναι ανιψιός του σιίτη ιερωμένου σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί σε θάνατο για την οργάνωση του σιιτικού κινήματος διαμαρτυρίας του 2011 στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική μειονότητα του σουνιτικού βασιλείου. Ο Άλι αλ-Νιμρ συνελήφθη τον Φεβρουάριο 2012, στα 17 του χρόνια, διότι συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος.

Χθες, ειδικοί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησαν από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να ματαιώσουν την εκτέλεση, εκφράζοντας σοβαρές επικρίσεις για τη δικαστική διαδικασία που κατέληξε στην καταδίκη του νεαρού.

Όπως καταγγέλλεται ο νεαρός υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για να ομολογήσει, ενώ δεν είχε τη συνδρομή δικηγόρου. Εξάλλου, η επιβολή της θανατικής ποινής σε ανηλίκους αποτελεί παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε το Ριάντ να μην προχωρήσει στην εκτέλεση του νεαρού σιίτη. Αν και 133 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους στη Σαουδική Αραβία, έναντι 87 το 2014, κανείς δεν έχει θανατωθεί μέχρις στιγμής για πολιτικό ακτιβισμό.

Ο πατέρας του Άλι Αλ-Νιμρ δήλωσε ότι ο γιος του συμμετείχε σε διαδηλώσεις, αλλά είναι αθώος για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως διάρρηξη, επίθεση εναντίον της αστυνομίας και ρίψη βομβών μολότοφ. Ο ΟΗΕ έχει πληροφορίες ότι δύο ακόμη άτομα, επίσης ανήλικοι, που είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στην πόλη Κατίφ έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και η εκτέλεσή τους επίκειται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.