Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Η «Κομμώτρια» του Πικάσο επέστρεψε στη Γαλλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά από περιπέτειες 15 ετών ο πίνακας του διάσημου ζωγράφου βρίσκεται πλέον στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού.

Η «Κομμώτρια» του Πικάσο επέστρεψε και επισήμως σήμερα στο Κέντρο Ζορζ Πομπιντού του Παρισιού, έπειτα από μια περιπλάνηση 15 ετών κι ένα υπερατλαντικό ταξίδι, μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή της το 2000.

picasso

Ο μικρός πίνακας, διαστάσεων 33 x 46 εκατοστών, εκτιμάται ότι αξίζει 15 εκατομμύρια δολάρια. Ξαναβρέθηκε κατά τύχη από τελωνειακούς υπαλλήλους στο Νιούαρκ, κοντά στη Νέα Υόρκη. Ήταν κρυμμένος σε ένα δέμα που έφερε την ετικέτα «Χειροτέχνημα» και ο αποστολέας του έγραφε ότι επρόκειτο για χριστουγεννιάτικο δώρο αξίας... 30 ευρώ.

Το έργο, που ανήκει στο ρεύμα του αναλυτικού κυβισμού, φιλοτεχνήθηκε από τον Πικάσο το 1911. Το Εθνικό Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού Ζορζ Πομπιντού διαπίστωσε ότι εξαφανίστηκε από τις συλλογές του τον Δεκέμβριο του 2000, όταν ένα άλλο μουσείο ζήτησε να το δανειστεί για μια έκθεση.

Η «Κομμώτρια» είχε εμφανιστεί δημοσίως για τελευταία φορά τρία χρόνια νωρίτερα, σε μια έκθεση στο Μόναχο της Γερμανίας.

Ο εντοπισμός του πίνακα στο Νιούαρκ έγινε χάρη στην παρατηρητικότητα των Αμερικανών τελωνειακών. Τους είχε κινήσει την περιέργεια το γεγονός ότι η αξία του χριστουγεννιάτικου δώρου ήταν δυο φορές μικρότερη από το κόστος για την αποστολή του δέματος. Επιπροσθέτως, το δέμα που είχε ταχυδρομηθεί στο Βέλγιο στις 17 Δεκεμβρίου 2014 είχε ως τελικό προορισμό μια κλιματιζόμενη αποθήκη φύλαξης στο Κουίνς, κάτι που φάνταζε παράξενο για ένα «χειροτέχνημα» αξίας μόλις 30 ευρώ.

Το πώς εξαφανίστηκε ο πίνακας από τη συλλογή του Κέντρου Πομπιντού παραμένει ακόμη και σήμερα αδιευκρίνιστο. Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη υπόπτου για την κλοπή.

Ο πρόεδρος του Κέντρου, Σερζ Λαβίν, είπε ότι ο πίνακας έχει υποστεί φθορές λόγω της κλοπής, τον κακών συνθηκών φύλαξής του και το υπερατλαντικό ταξίδι του και κατά συνέπεια θα πρέπει τώρα να συντηρηθεί επιμελώς.

Τη δεκαετία του 1940 η «Κομμώτρια» ανήκε στον διάσημο έμπορο έργων τέχνης Αμπρουάζ Βολάρ. Το 1967 κληροδοτήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.