Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τσεκ απ παιδιού: Εμβόλια και εξετάσεις πριν ανοίξει το σχολείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έφτασε η ώρα, τα σχολεία ανοίγουν! Μια σημαντική κίνηση αυτής της περιόδου είναι ο προληπτικός έλεγχος της υγείας του παιδιού μας από τον παιδίατρο. Η πρόληψη είναι πάντα πιο σημαντική από τη θεραπεία και στα παιδιά αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο.

Ο παιδίατρος θα ανασκοπήσει το ιστορικό του παιδιού μας, θα εξετάσει το παιδί και θα συμπληρώσει προσεκτικά το ατομικό δελτίο υγείας του. Η συνεργασία με τον γιατρό, η ενημέρωση για το επίπεδο υγείας όλων των μαθητών και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός είναι μεγάλης σπουδαιότητας για το σχολείο και τον δάσκαλο. Ο έλεγχος υγείας πριν από την είσοδο του παιδιού στο δημοτικό είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δεν πρέπει να παραλείπεται.

Κατά την επίσκεψη αυτή, ο παιδίατρος θα καταγράψει τυχόν χρόνια ασθένεια του παιδιού, όπως και φάρμακα που τυχόν παίρνει σε χρόνια βάση. Πρέπει να παίρνει κάποιο φάρμακο στο σχολείο και πώς; Θα εξακριβώσει ακόμα κατά πόσον το παιδί εμφανίζει ατοπικές εκδηλώσεις, όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, ατοπική δερματίτιδα ή γνωστή αλλεργία σε τρόφιμο ή σε φάρμακο. Θα καταγράψει λοιμώδη νοσήματα που έχει περάσει και χειρουργικές επεμβάσεις που έχει υποστεί.

Έπειτα ο γιατρός μας θα ξεκινήσει με τους γονείς μια συζήτηση για τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς και για μαθησιακές δυσκολίες. Είναι εκπαιδευμένο στην τουαλέτα; Κοιμάται σωστά; Ποια είναι η προηγούμενη εμπειρία του παιδιού από σχολείο ή παιδικό σταθμό; Μήπως εμφανίζει προβλήματα στη γραφή και την ανάγνωση; Πώς είναι οι προηγούμενες σχολικές του επιδόσεις; Κάνει φιλίες, είναι κοινωνικό; Εμφανίζει συχνά στιγμές επιθετικής συμπεριφοράς, διασπάται εύκολα η προσοχή του, έχει τικ;

Η συζήτηση θα συνεχιστεί με τα θέματα ασφάλειας για το παιδί και πρόληψης ατυχημάτων: πώς θα πηγαίνει στο σχολείο; Έχει διδαχθεί οδική ασφάλεια; Έχει μάθει πώς να αντιμετωπίζει προσέγγιση από ξένους; Φοράει κράνος στο ποδήλατο;

Θυμηθείτε τα εμβόλια

Στη συνέχεια ο παιδίατρός μας θα ελέγξει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού για τους εμβολιασμούς του. Έχουν γίνει οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί για την ηλικία του; Υπάρχουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων που πρέπει να γίνουν στην πορεία αυτής της χρονιάς;Η επίσκεψη θα συνεχιστεί με τις σωματομετρικές μετρήσεις του παιδιού. Ο γιατρός θα ρωτήσει για τη διατροφή του, θα μετρήσει το βάρος, το ύψος, την περίμετρο μέσης και θα υπολογίσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ – δείκτης παχυσαρκίας). Η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση σε περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας, που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, είναι πολύ σημαντική.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.