Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Αλεξιάδης: Αυτά είναι τα βήματα κατά της φοροδιαφυγής - Τι είπε για ΕΝΦΙΑ και 100 δόσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κυνήγι αδήλωτων καταθέσεων σε εξωτερικό και εσωτερικό και εφαρμογή του Περιουσιολογίου από το Νοέμβριο είναι τα επόμενα μεγάλα βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είπε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Για τις αδήλωτες αποταμιεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ο Αλεξιάδης μιλώντας στο Σκάι εκτίμησε ότι η νέα Βουλή θα δώσει κίνητρα και εκπτώσεις ώστε να πείσει τους καταθέτες να δηλώσουν τα χρήματά τους. Επανέλαβε ότι πέραν μιας φορολογικής επιβάρυνση δεν θα υπάρξει άλλος κίνδυνος για όσους κατέχουν νόμιμα ποσά.

Αντίθετα, αποσαφήνισε πως η αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα απαλλάξει από τυχόν ποινικές διώξεις όσους έκρυβαν μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. λαθρεμπόριο), καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για αμιγώς φορολογική αλλά ποινική υπόθεση, η οποία αφορά τη Δικαιοσύνη.

Τόνισε πως κανένας φορολογούμενος δεν κινδυνεύει εφόσον μπορεί να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων του, όμως θα στοχοθετηθούν μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Ειδικά για το Περιουσιολόγιο, ο υπηρεσιακός υπουργός διαβεβαίωσε πως οι ελεγκτικές Αρχές δεν θα εστιάσουν σε «μικρές και μεσαίες» περιπτώσεις αδήλωτων στοιχείων – όπως ένα χωράφι – αλλά θα κυνηγήσουν τα «μεγάλα φαινόμενα» πολιτών που επί χρόνια απέκρυπταν περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας.

Προσέθεσε ότι θα υπάρξουν και επόμενες εφαρμογές του Περιουσιολογίου, και συνεπώς οι μικρομεσαίοι που δεν θα δηλώσουν αμέσως το σύνολο της περιουσίας τους θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν στη συνέχεια.

ΕΝΦΙΑ και 100 δόσεις

Ερωτηθείς για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 100 δόσεις, ο κ. Αλεξιάδης επαναβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις και ότι όλα τα επιτόκια θα πάνε στο 5%.

Διευκρίνισε ωστόσο πως άτομα που θα διαπιστωθεί ότι στην πραγματικότητα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους θα πρέπει να δικαιολογήσουν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, και εφόσον δεν μπορούν να το κάνουν, θα βγουν από αυτή.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως από τον Οκτώβριο, αφού δηλαδή εκδοθούν τα εκκαθαριστικά για το 2015, θα πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος με στόχο την αναδιαμόρφωση του φόρου, ώστε να επιτυγχάνονται μεν οι συμφωνημένοι εισπρακτικοί στόχοι αλλά να εφαρμόζονται δικαιότερα περιουσιακά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Μεταξύ άλλων, είπε στο Σκάι, ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι περιπτώσεις Ελλήνων που φορολογούνται στη χώρα μας αλλά κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, όχι όμως με διπλή φορολόγηση, αλλά με στόχο την καταβολή της διαφοράς από τον φόρο που πληρώνεται στις αλλοδαπές Αρχές.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε επίσης πως πρέπει να τεθούν κριτήρια με βάση το εισόδημα, τη συνολική ακίνητη περιουσία και την κοινωνική κατάσταση (πχ ανεργία) του κάθε φορολογούμενου. Ακόμα, είπε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αν ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο, αλλά και η διάρκεια κατά την οποία είναι άδειο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.