Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί στη θάλασσα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο διατροφικός κόσμος του μωρού σας εσωκλείει την αγάπη σας, την ευρηματικότητα σας και τα μαγικά σας χέρια που δίνουν σάρκα και οστά σε αυτή την αγάπη και την ιδιαίτερη φροντίδα. Αυτή η φροντίδα είναι ατέλειωτη, είναι απύθμενη και ανεξάντλητη.... Και τώρα το καλοκαιράκι με την απίστευτη του ζέστη τα μωράκια σας χρειάζονται αυτή τη φροντίδα με μεγαλύτερη ένταση και ίσως πιο προσεγμένη μια και οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι κάτω από τον ήλιο.

Ας δούμε λοιπόν... το μωράκι σας σε ποια ηλικιακή ομάδα ανήκει. Ποιες είναι οι ανάγκες του κάτω από την ομπρέλα της παραλίας..

Αν λοιπόν το μωρό σας ακόμη θηλάζει και εφόσον η παιδίατρος σας έχει επιτρέψει την έξοδο στον αέρα, τον ήλιο και την άμμο της παραλίας, δεν έχετε παρά να βρείτε ένα σκιερό μέρος, χωρίς ο άνεμος να μεταφέρει άμμο πάνω σε σας και το μωρό, και να προσφέρεται με την ίδια άνεση το στήθος σας στο μωράκι σας μιας και ο θηλασμός είναι ο μόνος τρόπος το μωρό να χορτάσει αλλά και να ξεδιψάσει . Για την υγιεινή της συγκεκριμένης κατάστασης προτιμήστε να ενημερωθείτε από το γιατρό σας.

Αν το μωράκι σας πίνει μόνο γάλα αλλά δεν θηλάζει, εξασφαλίστε ένα σκιερό και καθαρό μέρος προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια αλλά και ευκολία για την παρασκευή του κάθε γεύματος γάλακτος. Φροντίστε να έχετε τον κατάλληλο αριθμό αποστειρωμένων μπουκαλιών ανάλογα με το πόση ώρα θα μείνετε στην παραλία και πόσα γεύματα θα υπάρξουν . Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το βραστό νερό μέσα σε θερμός και οι μερίδες της σκόνης γάλακτος σε ατομικές θήκες κατάλληλες για τη μεταφορά τους προκειμένου να μην μετράτε εκείνη τη στιγμή αλλά και να μην έχετε όλο το κουτί του γάλακτος μαζί σας. Κρυώστε το μπουκάλι με το νερό στο θαλασσινό νερό ή τοποθετήστε το βρασμένο νερό στο θερμός αφού φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία .

Αν όμως το μωρό σας είναι σε ηλικία που τρώει στερεές τροφές, το πρώτο μέλημα σας είναι η παρασκευή των γευμάτων εξασφαλίζοντας την υγιεινή τους και την ασφαλή μεταφορά τους. Εξασφαλίστε τον κατάλληλο εξοπλισμό με τάπερ, πιατάκια, ποτηράκια και παιδικά κουταλοπήρουνα.

Και ξεκινώντας από το πρώτο και τελευταίο γεύμα του δηλαδή το γάλα του, απλά παρασκευάστε το και προσφέρετε το στο ξενοδοχείο ή στο κατάλυμα που νοικιάζατε. Για τα υπόλοιπα γεύματα επιλέξτε να είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα συνήθη και περισσότερα σε αριθμό, ενώ βασικό σας μέλημα θα είναι η ενυδάτωση του ανά τακτά χρονικά διαστήματα μιας και τα αποτελέσματα του καλοκαιρινού ηλίου μπορεί να είναι άσχημα για το μωρό σας.

Ο γενικός κανόνας υποδεικνύει τροφές με την υπογραφή του «finger food», τροφές δηλαδή που καταναλώνονται με τα δάκτυλα. Θα φροντίσετε το μωρό σας να μην έχει πιάσει άμμο πριν και να είναι τα χεράκια του καθαρά, ενώ με αυτό τον τρόπο θα τα κρατήσετε ελαφρώς απασχολημένα μια και η διάρκεια του γεύματος είναι μεγαλύτερη αφού χρησιμοποιούν τα δικά τους δακτυλάκια και έτσι... ..θέλουν το χρόνο τους. Φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι απορρίπτονται τρόφιμα που έχουν υγρά, τρόφιμα που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν τα μικρά τους χεράκια....

Χρησιμοποιείστε τα καρεκλάκια «τσάντα» που μπορείτε να τα κουβαλάτε παντού και να τα προσαρμόζεται σε κάθε επιφάνεια, περιορίζοντας έτσι τους διάφορους κινδύνους με την επαφή τους με την άμμο. Χρησιμοποιείστε cooler bags με παγοκύστες ή φορητά ψυγεία κρατώντας τρόφιμα, φρούτα και υγρά σε ιδανική θερμοκρασία και μειώνοντας το κίνδυνο αλλοίωσης τους. Επιλέγετε να είστε δίπλα στο μωρό ακόμη και αν είναι εξοικειωμένο με αυτό το είδος τροφής, το μέγεθος της και την υφή της. Υπάρχει ο κίνδυνος της πνιγμονής πάντα!

Τι θα μπορούσε λοιπόν να περικλείει το μενού με finger food...

O παρακάτω πίνακας μπορεί να διαφωτίσει την κάθε ενδιαφερόμενη μητέρα...

Φρούτα
Δημητριακά και ζυμαρικά
Γαλακτοκομικά και κρεατικά
Λαχανικά
Γλυκά
Ψιλοκομμένη μπανάνα
Σπιτικά κριτσίνια ή αλμυρά μπισκότα μαλακά
Μικρά κομματάκια σκληρού τυριού
Κύβοι πατατας, γλυκοπατάτας ή τσιπς που θα τα κάνετε στη λαδόκολλα
Ψημένα μήλα με μέλι και κανέλα (μετά τους 12 μήνες)
Ψιλοκομμένο αχλάδι
Μπουκίτσες από φρυγανισμένο ψωμάκι
Τοστ με τυρί, ντομάτα και ελίτσες καθαρισμένες
Κύβοι κολοκυθιού, καρότου, βρασμένου
Ζελέ φρούτου σπιτικό με κορν φλάουερ
Ψιλοκομμένο μήλο
Ρυζογκοφρέτες ή pan cakes
Κοτόπουλο ψητό σε μπουκίτσες
Τριμμένο αγγούρι
Ρυζόγαλο από το κοντινό σουπερ μάρκετ
Ψιλοκομμένο ροδάκινο
Ξερά cheerios
Βραστά αυγά


Καθαρισμένα και κομμένα στα 2 κεράσια
Trikolore μακαρόνια σε πένες ή τριβελακια  με τυρί τριμμένο
Κεφτεδακια με ρυζάκι


αβοκάντο
Κομμάτι πίτα χωρίς τυριά και αυγά
Γιαούρτι από το κοντινό σούπερ μάρκετ


Φρέσκος στυμμένος χυμός από το beachbar
Ριζότο λαχανικών




Μπομπότες καλαμποκιού




Κέικ






Αποφύγετε τρόφιμα όπως σούπες μιας και χύνονται εύκολα ή ψάρι που αλλοιώνεται εύκολα και θέλει ιδιαίτερο καθάρισμα από τα αγκάθια ή τρόφιμα με σάλτσες και αυγολέμονα. Αποφύγετε την εισαγωγή νέων τροφών στην παραλία μιας και κάποια πιθανή αλλεργία θα ταλαιπωρήσει το βλαστάρι σας και η περίθαλψη του μπορεί να μην είναι άμεση.

Η καλύτερη λοιπόν φροντίδα για το μωράκι σας στην παραλία είναι η σωστή οργάνωση και προετοιμασία από μέρους σας. Καλό καλοκαίρι!!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.