Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Μουρά: 8 είδη με μοναδικά οφέλη για την οργανισμό μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Berries ή μούρα, φρέσκα ή αποξηραμένα, όπως και αν προτιμάς τους μικρούς αυτούς καρπούς το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου. Φρέσκοι τρώγονται ωμοί σαν φρουτάκια, αποξηραμένοι γίνονται γλυκό σνακ και στις δύο εκδοχές τους ταιριάζουν πολύ με γιαούρτι και δημητριακά για ένα super πρωινό, μπαίνουν σε smoothies, κέικ, μπισκότα, τούρτες, τάρτες και πολλά ακόμη γλυκά, γίνονται και ωραία λικεράκια αλλά και γλυκόξινες σάλτσες για ψητά κρέατα και πουλερικά. Το σημαντικότερο; Είναι superfoods, προσφέροντας πάρα πολλά οφέλη στον οργανισμό σου.

Acai berries
Μας έρχεται από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και φέρνει μαζί του δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες. Καταρχάς, έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα άλλα μούρα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, B2, B3, C και E, καθώς και σε ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Στις ιδιότητες του ξεχωρίζει σίγουρα ότι είναι μια άριστη επιλογή για απώλεια βάρους. Επιπλέον χαρίζει ενέργεια, αυξάνει την αντοχή, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.



Blackberries (βατόμουρα)
Πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, τανίνες, μαγγάνιο, φυλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, τα βατόμουρα είναι μια πραγματική “ασπίδα” για τον οργανισμό. Για την ακρίβεια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Επίσης, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, τη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνουν τη χοληστερίνη και αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.



Blueberries (μύρτιλα)
Είναι “βόμβα” αντιοξειδωτικών και βιταμινών (Α, C και Ε), καθώς και καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Η κατανάλωση τους προστατεύει από καρδιοπάθειες και διαβήτη, μειώνει την πίεση του αίματος, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, τονώνει τη μνήμη και την όραση, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη των εντερικών παθήσεων. Επιπλέον, τα αποκαλούν και “πηγή αιώνιας νιότης” επειδή προλαμβάνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος.



Cranberries
Ανήκουν στην οικογένεια των μύρτιλων και συνεπώς είναι και αυτά μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Από τις ευεργετικές δράσεις που έχουν για τον οργανισμό ξεχωρίζει η ιδιότητα να εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες αναζωογονώντας το δέρμα, αλλά και η ενίσχυση που παρέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, προστατεύουν από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, είναι ευεργετικά για την καρδιά και το στομάχι και τέλος, βοηθούν πολύ στη δίαιτα.



Goji Berries
Οι Κινέζοι τα θεωρούν μυστικό μακροζωίας και ευεξίας και όχι τυχαία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C (σε μεγαλύτερη μάλιστα περιεκτικότητα από το πορτοκάλι έως και 70 φορές), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καροτενοειδή, λικοπένιο, φυτικές ίνες, κάλιο, νάτριο και πολλά ακόμη. Η κατανάλωση τους βελτιώνει τη διάθεση -το αποκαλούν και μούρο της ευτυχίας- αυξάνει την ενέργεια, προστατεύει το συκώτι, ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Στα συν και η ικανότητα τους να ενισχύουν τη λίμπιντο!



Ιπποφαές ή seaberry
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά της γης αν και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά διάσημο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες Α και Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, καροτενοειδή και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3, ω6, ω7 και ω9). Αν με όλα αυτά αναρωτιέσαι τι σου προσφέρει σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, σε τονώνει και σου δίνει ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει το άγχος, ρυθμίζει τον μεταβολισμό, αντιμετωπίζει τα γαστρεντερικά προβλήματα, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και αποτοξινώνει τον οργανισμό.



Raspberries (σμέουρα)
Τα λέμε και φραμπουάζ και συναντώνται σε 3 χρώματα: τα κόκκινα (που είναι και τα πιο γνωστά), τα μαύρα και τα μοβ. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, μαγγανίου, βιταμινών C και Κ, φυλλικού οξέως, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Κάθε φορά που βάζεις σμέουρα στο πιάτο σου ωφελείσαι από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους. Επιπλέον, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ αυξάνουν και το μεταβολισμό βοηθώντας την απώλεια βάρους.



Φραγκοστάφυλα
Ακολουθώντας το “παράδειγμα” των υπολοίπων αυτών μικρών καρπών, τα φραγκοστάφυλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών τους κάνει τα φραγκοστάφυλα ιδανικά για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, μιας και συμβάλουν αποτελεσματικά στην απώλεια κιλών, ενώ δημιουργούν και αίσθημα κορεσμού που διαρκεί άρα αποφεύγεις τα περιττά τσιμπολογήματα. Παράλληλα, βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών χαρίζοντας σου νεανικό δέρμα.




Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.