Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Οι 8 λόγοι που η προσσελήνωση μπορεί να μην συνέβη ποτέ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι θεωρίες των συνωμοσιολόγων και οι απαντήσεις της NASA.

Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 46 χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, καθώς το 1969, τα μέλη του πληρώματος του Apollo 11 έφταναν στο φυσικό δορυφόρο της Γης, καθιστώντας τις ΗΠΑ τη μόνη χώρα που έχει κατορθώσει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, πλήθος θεωριών συνωμοσίας έκαναν την εμφάνισή τους, αμφισβητώντας ότι η προσσελήνωση τού Νηλ Άρμστρονγκ, όπως και οι επόμενες συνέβησαν πράγματι. Οι θιασώτες τέτοιων θεωριών υποστήριζαν ότι επρόκειτο για ένα τρικ από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να κερδίσει τον πόλεμο των εντυπώσεων από το αντίπαλο δέος της Σοβιετικής Ένωσης.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, φανερώνουν μάλιστα ότι το 20% των Αμερικανών πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν έφτασαν ποτέ στο φεγγάρι, προβάλλοντας συνεχώς το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν τις επόμενες δεκαετίες μετά το ’70 να μην έχει οργανωθεί ξανά αντίστοιχη αποστολή;»

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την περίφημη προσσελήνωση, ας δούμε τις «αποδείξεις» που προβάλλουν οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας για να στηρίξουν την άποψή τους, αλλά και τις εξηγήσεις που δίνει η NASA από τη μεριά της…

Η σημαία που κυματίζει




Ένα από τα πρώτα σημεία στα οποία στέκονται όσοι υποστηρίζουν ότι η προσσελήνωση δεν συνέβη ποτέ, είναι το γεγονός ότι η αμερικανική σημαία που τοποθέτησαν οι αστροναύτες, εμφανίζονταν στην τηλεοπτική μετάδοση να κυματίζει. Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αέρας στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άνεμος ώστε να κουνά τη σημαία.

Ωστόσο, αμέτρητες εξηγήσεις έχουν δοθεί για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο με τη σημαία: Η NASA ισχυρίζεται ότι η σημαία ήταν αποθηκευμένη μέσα σε ένα λεπτό σωλήνα και οι πτυχώσεις δημιουργήθηκαν πριν καν τοποθετηθεί. Άλλες εξηγήσεις προτείνουν ότι οι πτυχώσεις προκλήθηκαν από την αντίρροπη δύναμη σε αυτή που άσκησαν οι αστροναύτες αγγίζοντας το αλουμινένιο κοντάρι.

Απουσία κρατήρων από την προσσελήνωση


Η θεωρία αυτή λέει το εξής: εάν η NASA είχε πραγματικά φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης, θα υπήρχε κάποιος ίχνος κρατήρα κάτω από το σκάφος που θα έδειχνε το σημείο προσσελήνωσης. Ωστόσο, κανένας κρατήρας δεν είναι ορατός σε οποιαδήποτε φωτογραφία ή βίντεο. Αντίθετα, η επιφάνεια της Σελήνης εμφανίζεται καλυμμένη με λεπτή σκόνη και ακόμη κι αυτή δεν φαίνεται να έχει μετακινηθεί στις φωτογραφίες.

Όπως και στην περίπτωση της σημαίας, έτσι και με τους κρατήρες, υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Η NASA υποστηρίζει ότι το σκάφος χρειάζεται σημαντικά λιγότερη ώθηση σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας, σε σχέση με τη Γη. Η επιφάνεια της Σελήνης, από την άλλη, είναι ένας στέρεος βράχος, κι σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένας κρατήρας, όπως δεν δημιουργείται κι όταν ένα αεροπλάνο προσγειώνεται στον αεροδιάδρομο.

Οι πολυάριθμες πηγές φωτός


Στο φεγγάρι υπάρχει μόνο μια δυνατή πηγή φωτός: ο ήλιος. Έτσι, λογικά θα συμπέραινε κάποιος πως όλες οι σκιές θα έπρεπε να πέφτουν παράλληλα η μία με την άλλη. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο κατά την προσσελήνωση. Αντίθετα, τόσο οι φωτογραφίες, όσο και τα βίντεο, δείχνουν ξεκάθαρα τις σκιές να πέφτουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε πολλαπλές πηγές φωτός που βρίσκονταν εκεί, υπονοώντας ότι οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε σκηνικό γυρισμάτων!

Η NASA από τη μεριά της, υποστηρίζει πως ευθύνη για το φαινόμενο αυτό έχει το ανώμαλο τοπίο της Σελήνης, καθώς με τις ανωμαλίες και τους λογής-λογής λόφους προκαλεί τις αποκλίσεις του ίσκιου. Ωστόσο, οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν πως οι λόφοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τόσο μεγάλες διαφορές στη γωνία των σκιών.

Το ανεξήγητο αντικείμενο που αντανακλάται στη στολή αστροναύτη


Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από τις προσσεληνώσεις, αρκετοί πρόσεξαν πως ένα μυστηριώδες αντικείμενο φαινόταν να αντανακλάται στο κράνος ενός αστροναύτη από την αποστολή Apollo 12. Το αντικείμενο φαίνονταν να κρέμεται από ένα σκοινί ή καλώδιο και δεν είχε κανένα λόγο να βρίσκεται εκεί, κάτι που οδήγησε πολλούς να πιστέψουν πως επρόκειτο για έναν προβολέα σαν κι αυτούς που βρίσκονται σε στούντιο γυρισμάτων.

Ωστόσο, η ομοιότητα με προβολέα είναι αμφισβητήσιμη, δεδομένης κιόλας της χαμηλής ποιότητας της φωτογραφίας. Παρόλαυτα το μυστήριο γιατί κάτι να κρέμεται στον αέρα, παραμένει. Το σκάφος σε άλλες φωτογραφίες δείχνει να μην έχει καμία προεξοχή που να ταιριάζει με αυτή στη φωτογραφία, κι έτσι δεν έχει δοθεί καμία ερμηνεία για την ταυτότητα του αντικείμενου.

Η απουσία αστεριών


Ένα ισχυρό επιχείρημα στη φαρέτρα όσων υποστηρίζουν ότι η προσσελήνωση δεν συνέβη ποτέ, είναι η σχεδόν παντελής απουσία αστεριών σε κάθε φωτογραφία και βίντεο. Στη Σελήνη δεν υπάρχουν σύννεφα κι έτσι τα αστέρια είναι μονίμως ορατά και σαφώς πιο φωτεινά σε σχέση με τη Γη. Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν πως θα ήταν αδύνατο για τη NASA να χαρτογραφήσει την ακριβή θέση κάθε άστρου για να στήσει την απάτη, χωρίς να εκτεθεί κι έτσι σκοπίμως δεν συμπεριέλαβε κανένα. Μέσα από το πρίσμα αυτό γίνεται αντιληπτή και η δικαιολογία που έδωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ και η οποία ήταν πως η χαμηλή ποιότητα των φωτογραφιών καθιστούσε αόρατα τα αστέρια.

Ωστόσο, ορισμένες φωτογραφίες είναι υψηλής ποιότητας και σε αυτήν όμως την περίπτωση κανένα αστέρι δεν φαίνεται…

Η ζώνη ακτινοβολίας Βαν Άλεν


Προκειμένου να φτάσουν στη Σελήνη, οι αστροναύτες έπρεπε να περάσουν από τη ζώνη ακτινοβολίας που είναι γνωστή σαν ζώνη Βαν Άλεν. Η ζώνη βρίσκεται στο ίδιο σημείο συνέχεια εξαιτίας του βαρυτικού πεδίου της Γης. Οι αποστολές Apollo στη Σελήνη ήταν και οι πρώτες προσπάθειες μεταφοράς ανθρώπων μέσα από τη ζώνη. Ωστόσο, οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας θα είχαν «ψήσει» τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τη Σελήνη, παρά τις επιστρώσεις αλουμινίου που κάλυπτε το εσωτερικό και το εξωτερικό του διαστημικού σκάφους.

Η NASA από τη μεριά της αντιπαρέρχεται το επιχείρημα αυτό, υπογραμμίζοντας το μικρό χρόνο διέλευσης της ζώνης, κάτι που σημαίνει ότι οι αστροναύτες έλαβαν μια μικρή μόνο δόση ακτινοβολίας.

Ο βράχος με το γράμμα «C»


Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες από προσσελήνωση δείχνουν ένα βράχο, πάνω στον οποίο διακρίνεται πεντακάθαρα το λατινικό γράμμα «C». Ο χαρακτήρας είναι απολύτως συμμετρικός, κάτι που σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να πρόκειται περί σύμπτωσης. Η θεωρία που έχει προταθεί είναι πως ο βράχος είναι απλά ένα μέρος του σκηνικού με το γράμμα να έχει σκαλιστεί από κάποιο μέλος κινηματογραφικού συνεργείου και ο υπεύθυνος να γύρισε το βράχο με το λάθος τρόπο, φανερώνοντας το σημάδι στην κάμερα.

Η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει δώσει αντικρουόμενες ερμηνείες για το γράμμα. Από τη μία έχει ρίξει την ευθύνη σε αυτόν που εμφάνισε το φιλμ, λέγοντας ότι προσέθεσε το γράμμα «για πλάκα». Από την άλλη, η NASA έχει δηλώσει ότι μπορεί να οφείλεται και σε τρίχες που μπλέχτηκαν κατά τη διάρκεια εμφάνισής του φιλμ.

Το πανομοιότυπο φόντο


Δύο φωτογραφίες από την αποστολή του Apollo 15 δείχνουν το τοπίο στο φόντο να είναι πανομοιότυπο, παρόλο που σύμφωνα με τη Διαστημική Υπηρεσία έχουν ληφθεί σε διαφορετικά σημεία που απέχουν μίλια μεταξύ τους. Στη μία φωτογραφία μάλιστα φαίνεται ένα διαστημικό όχημα. Έτσι, αναρωτιούνται οι συνωμοσιολόγοι, πώς είναι δυνατόν το όχημα να βρίσκεται στη μία και να μην υπάρχει στην άλλη, εφόσον όλες οι φωτογραφίες ελήφθησαν μετά την προσσελήνωση; Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ίδιους, η NASA απλά χρησιμοποίησε το ίδιο σκηνικό όταν γύρναγε διαφορετικές σκηνές από τις υποτιθέμενες προσσεληνώσεις.

Η NASA υπεραμύνθηκε, προτείνοντας ότι εφόσον το φεγγάρι είναι πολύ μικρότερο από τη Γη, ο ορίζοντας μπορεί να φαίνεται σημαντικά πιο κοντά στο ανθρώπινο μάτι. Σε κάθε περίπτωση όμως, το να ισχυρίζεται κανείς ότι οι δύο λόφοι που φαίνονται στις φωτογραφίες απέχουν μίλια μεταξύ τους, είναι πέραν αμφιβολίας ψευδές.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.