Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 25.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1780

Στην ακρόαση φορέων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε χθες Τετάρτη 24 Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γρηγόρης Λεοντόπουλος, κατά την εξέταση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Ο κ. Λεοντόπουλος τόνισε ότι στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται θετικές διατάξεις ως προς την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, καθώς και αναφορικά με την κατάργηση άδικων μέτρων όπως, η διακοπή του εξωιδρυματικού επιδόματος κατά την νοσηλεία του δικαιούχου και η διακοπή χορήγησης της σύνταξης υπερηλίκων του ΟΓΑ σε άτομα με βαριές αναπηρίες. Στη συνέχεια ανέπτυξε συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία βελτιστοποιούν τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λεοντόπουλος έθεσε το ζήτημα της συμμετοχής εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ στα ΔΣ των οργανισμών, ζήτησε να αναλάβει η αρμόδια υπηρεσία χορήγησης των προνοιακών παροχών συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως την ενημέρωση των δικαιούχων για τη λήξη των γνωματεύσεών τους και των δικαιολογητικών που χρειάζονται, τα ΚΕΠΑ, μετά την παραπομπή του δικαιούχου από τις προνοιακές υπηρεσίες και την αίτησή του για την επανεξέτασή του από τις ΑΥΕ ΚΕΠΑ, να υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας με την έκδοση Γνωμάτευσης Αναπηρίας πριν τη λήξη ισχύος της προηγούμενης Γνωμάτευσης Αναπηρίας του αιτούντα. Επίσης πρότεινε την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης Γνωμάτευσης Αναπηρίας εφόρου ζωής στα άτομα με αναπηρία που εξετάστηκαν πριν την έκδοση της Υ.Α. με την οποία καθορίστηκαν οι 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η αναπηρία ή χρόνια πάθηση συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν την Υ.Α.. Ακόμη, ο κ. Λεοντόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι γίνονται δεκτές από όλες τις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου και οι γνωματεύσεις αναπηρίας που εκδίδει η Α.Σ.Υ.Ε. για τη χορήγηση οιονδήποτε κοινωνικών και οικονομικών παροχών.

Επίσης, στο Άρθρο 4 που αφορά στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή - Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.), τονίστηκε ότι για πολλοστή φορά, η διάταξη που ορίζει την παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, προνοιακών επιδομάτων και ανανέωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει περιορισμένη ισχύ έως τις 31/12/2015. Μετά τον Δεκέμβριο του 2015, τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι των ανωτέρω παροχών θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Για αυτό προτάθηκε η ισχύς του άρθρου αυτού για όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής να λήξει στις 30.6.2016.

Επίσης, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει η παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης να ισχύσει και για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 50%, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός του ΙΚΑ χορηγεί και συντάξεις μερικής αναπηρίας εφόσον ο δικαιούχος αξιολογείται με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.

Όλες οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επί του νομοσχεδίου στην επιστολή.
Το δελτίο Τύπου MS Word 2013 (136.72 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.