Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Κόντρα κυβέρνησης θεσμών για να επιτευχθεί συμφωνία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυτές είναι οι διορθώσεις των θεσμών στην ελληνική πρόταση

Τα σημεία στα οποία διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών με την ελληνική πρόταση έφερε στο φως της δημοσιότητας η Wall Street Journal.

Όπως θα δείτε, το πεντασέλιδο κείμενο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά είναι κατακόκκινο από τις διορθώσεις και από τις προσθήκες των θεσμών.

Ενδεικτικό είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια έχει διαγραφεί πλήρως από τους θεσμούς, όπως και η πρόταση να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές.

Επίσης, οι θεσμοί ‘κοκκίνισαν’ την πρόταση για φόρο 30% στα βιντεοπαιχνίδια και για έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη 500.000 ευρώ και άνω.

Διαβάστε εδώ τις διορθώσεις των θεσμών

-----------

Έσβησαν με κόκκινες γραμμές τις ελληνικές προτάσεις


Με κόκκινο γέμισαν οι δανειστές τις δέκα σελίδες της ελληνικής πρότασης. Οι αντιπροτάσεις - σοκ από την πλευρά των θεσμών έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου στις πέντε το πρωί της Τετάρτης και η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, απορρίπτοντας τα προτεινόμενα μέτρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του μιλώντας σε συνεργάτες του.

Την στιγμή που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, πληροφορίες έκαναν λόγο για διαφωνία μεταξύ των θεσμών, κυρίως λόγω της άκαμπτης στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Και την ίδια ώρα, το Βερολίνο έσπευδε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ και εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίτευξη συμφωνίας. Στο μεταξύ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους βρίσκεται προς το παρόν εκτός ατζέντας.

Μεταξύ άλλων, οι δανειστές ζητούν να παραμείνει ο χαμηλός ΦΠΑ στο 13% μόνο για τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι για τα βασικά, που αντιπρότεινε η ελληνική πλευρά, ενώ την ίδια ώρα επιμένουν για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και ζητούν μικρότερη αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις.

Λένε ακόμη «όχι» στην επιστροφή φόρου στους νησιώτες, στην έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις, στη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου, στα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας, ενώ απορρίπτουν και την αύξηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, ζητούν αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων από 4% σε 6% σε κύριες και επικουρικές, περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο από την 1η Ιουλίου του 2016, καθώς και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα στις επικουρικές συντάξεις.

Τι μέτρα απαιτεί η αντιπρόταση

* Επιμένει στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ (αντί για 0,741% του ΑΕΠ). Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει στο 23%. Το 13% αφορά μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η ισχύ των συντελεστών είναι η 1η Ιουλίου. Καταργούνται οι εκπτώσεις στα νησιά. Στο 6% μένουν μόνο φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

* 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

* Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

* Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)

* Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων - επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

* Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

* Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας

* Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών

Συντάξεις

* Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές).

* Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

* Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

* Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

* Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

* Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

* Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

* Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

* Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.

Δείτε εδώ την επιστολή.

-----------

Οι διαφορές μεταξύ θεσμών και Αθήνας

Τη λογική της περικοπής δαπανών αντί της υπέρμετρης αύξησης φόρων και εισφορών επανέφεραν χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές με την αντιπρότασή τους, η οποία επί της ουσίας ακυρώνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα και επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό στο προσκήνιο την αρχική πρόταση Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας.

Η νέα πρόταση των θεσμών έρχεται σε αντιδιαστολή με την ελληνική, κυρίως ως προς τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά και τον ΦΠΑ, καθώς και στις δράσεις για την εξεύρεση του 1% του ΑΕΠ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, οι δανειστές απορρίπτουν και ορισμένα από τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, ενώ επιμένουν στην περαιτέρω περικοπή αμυντικών δαπανών.

Ειδικότερα:

1. ΦΠΑ: Το νέο σχέδιο των πιστωτών εναρμονίζεται ως προς τον αριθμό των συντελεστών του ΦΠΑ (τρεις: 6%-13%-23%), ωστόσο μετατάσσει μεγάλο μέρος των τροφίμων και την εστίαση στον υψηλό συντελεστή 23%. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον ετήσια έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,36 δισ. ευρώ που προέβλεπε η ελληνική πρόταση.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η αντιπρόταση των δανειστών προβλέπει πως στο 13% θα υπαχθούν τα «μη μεταποιημένα τρόφιμα» και όλα τα άλλα τρόφιμα στο 23%.

Ως «μη μεταποιημένα» θεωρούνται –βάσει του κοινοτικού κανονισμού 852/2004– τα τρόφιμα τα οποία δεν έχουν υποστεί μεταποίηση. Με την πρόταση αυτή το γάλα, το ψωμί, το λάδι κ.λπ. θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 23%, καθώς είναι μεταποιημένα τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρόταση προέβλεπε ότι τα «βασικά τρόφιμα» θα υπάγονταν στον συντελεστή 13%.

Λαμβάνοντας υπόψη την αντιπρόταση των δανειστών:

• στο 6% θα ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και θέατρα

• στο 13%, τα μη μεταποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή σε ξενοδοχεία

• στο 23%, όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.

2. Επιχειρήσεις: Οι δανειστές αντιδρούν στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και διέγραψαν από την ελληνική λίστα ως ισοδύναμο μέτρο την έκτακτη εισφορά 12%, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ μείωσαν στο 28% (αντί ελληνικής πρότασης για 29%) την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους (σήμερα είναι στο 26%). Αντιθέτως, πρόσθεσαν την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

Αυτή τη στιγμή, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.), στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 100% για τις τράπεζες.

3. Εισφορά αλληλεγγύης: Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, με τους θεσμούς να ζητούν απλώς την αύξησή της. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω ως εξής:

• 12.001- 20.000 ευρώ: 0,7%

• 20.001- 30.000 ευρώ: 1,4%

• 30.001- 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%

• 50.001- 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%

• 100.001- 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%

• 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%

4. Φορολόγηση αγροτών: Στην ελληνική πρόταση γίνεται μία απλή αναφορά για επανασχεδιασμό του τρόπου φορολόγησης των αγροτών, ενώ στην αντιπρόταση των εταίρων περιλαμβάνεται η κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και συγκεκριμένα των επιστροφών στο πετρέλαιο, αλλά και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών τους. Σήμερα, οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 13% στο εισόδημά τους. Επίσης, οι δανειστές ζητούν τον επανασχεδιασμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Επίδομα θέρμανσης: Οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή του.

6. ΕΝΦΙΑ: Οι θεσμοί ζητούν οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες να μην επηρεάσουν την εισπραξιμότητα του μέτρου που αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ.

7. Φόρος Πολυτελείας - τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες συχνοτήτων: Οι προτάσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν.

8. Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) και άδειες 4G και 5G: Οι δανειστές απορρίπτουν ως ισοδύναμα μέτρα τις δύο αυτές παρεμβάσεις.

9. Αμυντικές δαπάνες: Ενώ η κυβέρνηση προτείνει την περικοπή τους κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, οι δανειστές ζητούν η μείωση να είναι διπλάσια, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ.



Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.real.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.