Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Υποστελεχωμένοι και με ελλιπείς πόρους οι φορείς απεξάρτησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θραύση κάνουν νέες συνθετικές ουσίες.

Σε οριακό σημείο λόγω της υποστελέχωσης και της μείωσης κονδυλίων, παρά την αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας, έχουν φτάσει φορείς που υλοποιούν προγράμματα απεξάρτησης στην Ελλάδα. Από την άλλη, θραύση κάνουν οι νέες συνθετικές ουσίες που εξαπλώνονται στη χώρα μας δημιουργώντας νέους εξαρτημένους. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τα «σκήπτρα» κρατούν η μεφεδρόνη και η συνθετική κάνναβη που μπορεί να περιέχεται ακόμα και σε συσκευασμένα προϊόντα καπνού που πωλούνται σε περίπτερα και έχουν ψεκαστεί με αγνώστου προέλευσης ουσίες! Ωστόσο, οι παράνομες ουσίες παράγονται με τέτοια ταχύτητα που είναι αδύνατο να τεθούν σε νομικό πλαίσιο και να ταυτοποιηθούν...

Οι καταγγελίες έγιναν σήμερα, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης στην παραλία και στην πλατεία Πολυδώρου στην Άνω Πόλη.

Για μείωση των πόρων κατά 40% έκανε λόγο ο συντονιστής του ΟΚΑΝΑ στη βόρεια Ελλάδα Κώστας Γαζγαλίδης, συμπληρώνοντας ότι η οικονομική κρίση συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και τυχερών παιγνίων δημιουργώντας εξαρτημένους που θα ζητήσουν και αυτοί στο μέλλον τις υπηρεσίες φορέων που ήδη όμως λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις.

Στα σημαντικά ποσοστά ολοκλήρωσης του προγράμματος «σωματικής αποτοξίνωσης» από τη χρήση ναρκωτικών, αναφέρθηκε η Κάκια Νικολάου, επιστημονική υπεύθυνη του Τμήματος Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» που λειτουργεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 19 κλινών.

«Πρόκειται για την μοναδική μονάδα detox στην Ελλάδα και έχει ποσοστό επιτυχίας ολοκλήρωσης του προγράμματος που ανέρχεται, ανελλιπώς από το 2007, στο 55%» σημείωσε η κ.Νικολάου διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει ένας χρήστης έχει διάρκεια 3 εβδομάδες.

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου και το τριήμερο μέχρι την Κυριακή, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ο ΟΚΑΝΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ο «Σείριος», θα πραγματοποιήσουν σειρά εκδηλώσεων- ευαισθητοποίησης για την Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Σ΄ αυτές περιλαμβάνονται έκθεση φωτογραφίας από την Θεραπευτική Κοινότητα Καρτερών, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, συναυλίες καθώς και ημερίδα που διοργανώνει ο ΟΚΑΝΑ για την ανάπτυξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.