Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Οι προτάσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι για τη νέα φορολογία στα ΙΧ!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από μηδενική βάση επιθυμεί να σχεδιάσει τη φορολογία των αυτοκινήτων το υπουργείο Οικονομικών ενώ τόσο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) αλλά και ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) έχουν ολοκληρώσει τις προτάσεις τους για τον κλάδο και τις έχουν αποστείλει στο οικονομικό επιτελείο.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντλήσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από τη νέα φορολόγηση των αυτοκινήτων και μάλιστα χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε στα μέλη και των δύο φορέων πως «όποια φορολόγηση και αν αποφασιστεί θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομικό όφελος!».

Πάντως τόσο ο ΣΕΑΑ όσο και ο ΣΕΕΑΕ αναμένεται να δώσουν «σκληρές μάχες» για να υπερασπιστούν τη φορολογία που προτείνουν ενώ σε μερικά σημεία αποδείχθηκε πως έχουν κοινή πορεία.

Επίσης και οι δύο φορείς επισημαίνουν πως οι αλλαγές στη φορολογία θα πρέπει να ανακοινωθούν και εφαρμοστούν άμεσα χωρίς αναδρομική ισχύ ώστε να «ηρεμήσει» η αγορά και οι καταναλωτές να επισκεφθούν και πάλι τις εκθέσεις και εμπορίες αυτοκινήτων.

Τέλος Ταξινόμησης με βάση την μέση Αξία Χονδρικής άλλων κρατών-μελών

Στο θέμα του Τέλους Ταξινόμησης και οι δύο φορείς συμφωνούν πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού και να αποδεσμευτεί ο συγκεκριμένος φόρος από την εργοστασιακή αξία αλλά και από τον κυβισμό.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης θα απορρέει από την Αξία Λιανικής προ φόρων (Χονδρική Αξία) με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται περισσότερο τα πραγματικά ακριβά αυτοκίνητα και όχι εκείνα που κινούνται από μεγάλου κυβισμού κινητήρες.

Επίσης το μεγάλο όφελος για το κράτος από την συγκεκριμένη αλλαγή αφορά στα έσοδα καθώς με αυτό τον τρόπο θα γίνουν απαγορευτικές οι «Υποτιμολογήσεις» και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως εξετάζει να μην λαμβάνει καθόλου υπόψιν τα τιμολόγια που θα προσκομίζουν οι εισαγωγικές αλλά και εμπορίες αυτοκινήτων αλλά ως βάση για τον υπολογισμό του Τέλους Ταξινόμησης των καινούριων αλλά και εισαγόμενων ΙΧ θα λαμβάνεται η μέση Αξία Χονδρικής από πέντε κράτη-μέλη στα οποία καταγράφονται οι υψηλότερες αξίες.

Τεκμήρια – Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης με αξίες από 15.000 ευρώ

'Ενα θέμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν ο ΣΕΑΑ με τον ΣΕΕΑΕ αφορά στα Τεκμήρια Διαβίωσης αλλά και στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης τα οποία αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν κυρίως τους κατόχους οχημάτων με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» τόσο ο ΣΕΑΑ όσο και ο ΣΕΕΑΕ έχουν προτείνει την κατάργηση των Τεκμηρίων ή τη δραστική μείωσή τους.

Ωστόσο επειδή το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να έχει δεχθεί την κατάργησή τους έχουν κατατεθεί προτάσεις που περιλαμβάνουν Τεκμήρια Διαβίωσης αλλά και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης τα οποία τα αφορούν αυτοκίνητα με Αξίες Λιανικής από 15.001 ευρώ και άνω ενώ στα φθηνότερα αυτοκίνητα να μην επιβάλλεται τίποτα.

Επίσης για τα ακριβότερα αυτοκίνητα έχει προταθεί τόσο τα τεκμήρια όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης να αυξάνονται ανάλογα με την αξία του οχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 30.000 ευρώ είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το σημείο μηδέν για την υψηλή φορολόγηση των αυτοκινήτων. Δηλαδή αν ένα ΙΧ έχει αξία 35.000 ευρώ ανεξάρτητα από το αν κινείται από κινητήρα κάτω των δύο λίτρων ο κάτοχός του είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλά τεκμήρια και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης.

Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας από 80 γρ./Co2 και κάτω, Τέλος Ταξινόμησης και Φόρος Πολυτελείας με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης με βάση την αξία Λιανικής, «μεταμόρφωση» της απόσυρσης με επιδότηση φθηνών ΙΧ και αύξηση στο φόρο πετρελαίου κίνησης είναι μερικές από τις προτάσεις που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών για τον κλάδο του αυτοκινήτου με στόχο την άντληση 200 εκατ. ευρώ!

Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας από 80 γρ./CO2

«Σκληρή» μάχη για τα «Μηδενικά Τέλη» Κυκλοφορίας αναμένεται να δώσει ο ΣΕΑΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του εκτιμούν πως αποτελεί ένα περιβαλλοντικό μέτρο που βοηθά τις πωλήσεις του κλάδου.

Από την άλλη μεριά ο ΣΕΑΑ εκτιμά πως τα υέρογκα Τέλη σε αυτοκίνητα με μεγάλο κυβισμό το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να οδηγηθούν σε ακινησία εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ.

Ο ΣΕΕΑΕ από την άλλη μεριά έχει καταθέσει μια πραγματικά «ευρωπαϊκή» πρόταση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να καταργηθούν τα Τέλη Κυκλοφορίας και να επιβληθεί ένας νέος φόρος στα καύσιμα με αποτέλεσμα όσο κινείται κάποιος να πληρώνει περισσότερα χρήματα.

Ωστόσο και οι δύο προτάσεις αναμένεται να πέσουν στο «κενό» καθώς η μεν πρώτη που κάνει λόγο για διατήρηση των Μηδενικών Τελών Μηδενικά Τέλη θα δημιουργήσει έλλειμμα στα έσοδα ενώ η άλλη θα στερήσει το περίπου 1 δισ. ευρώ που εισπράττει κάθε τέλος του χρόνου το κράτος.

Επίσης ένας ακόμη παράγοντας που δεν επιτρέπει την μεταφορά των Τελών στα καύσιμα έχει να κάνει με το λαθρεμπόριο καυσίμων που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Περιβαλλοντικό Τέλος 50 ευρώ – Απόσυρση - Πετρελαιοκίνηση

Τα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα βρίσκονται στο στόχαστρο τόσο του ΣΕΑΑ όσο και του ΣΕΕΑΕ αλλά όπως φαίνεται και του οικονομικού επιτελείου.

Οι προτάσεις που έεχουν πέσει στο τραπέζι για το συγκεκριμένο φόρο μοιάζουν και σύμφωνα με πληροφορίες της «Αγοράς» αφορούν σε αυτοκίνητα με ηλικία από 15 έως και 20 έτη και από 20 έτη και άνω.

Στην πρώτη κατηγορία έχει προταθεί να επιβληθεί ένα μικρό Τέλος το οποίο κυμαίνεται από 20 έως και 100 ευρώ ενώ για την δεύτερη κατηγορία το Τέλος σύμφωνα με τις προτάσεις ξεπερνά ακόμη και τα 100 ευρώ.
Το ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως δεν επιθυμεί το συγκεκριμένο Τέλος να υπερβαίνει τα 50 ευρώ καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά και από την αντιπολίτευση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οπότε δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν αντί για Περιβαλλοντικό Τέλος δούμε να αποφασίζεται τελικά αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης ή κάποιο Τέλος στα πετρελαιοκίνητα οχήματα που δεν πληρούν την τελευταία οδηγία ρύπων (Euro 5).

Οσον αφορά στην απόσυρση ο ΣΕΑΑ εκτιμά πως δεν πρέπει να καταργηθεί ενώ ο ΣΕΕΑΕ έχει προτείνει την επέκτασή του και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

Το οικονομικό επιτελείο από την άλλη μεριά φαίνεται πως έχει αποφασίσει την «μετάλλαξη» του μέτρου το οποίο θα ισχύει μόνο για τα φθηνά ΙΧ με αξίες Λιανικής έως 10-12.000 ευρώ...


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.