Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Διακριτική μεταχείριση σε προκήρυξη λόγω ψυχικής αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από αναφορές.

Τη μη τήρηση της ισότιμης μεταχείρισης σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία, για το έτος 2014-2015, διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αναφορές της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ και πολιτών.

Σύμφωνα με την Αρχή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «στα προγράμματα δεν δύνανται να συμμετέχουν τα άτομα με αναπηρία οφειλόμενη σε ψυχική ασθένεια».

Ο Συνήγορος του Πολίτη υπογράμμισε πως η ανωτέρω προκήρυξη έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 12 «Ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου», καθώς και το άρθρο 27 «Εργασία και Απασχόληση» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας επικύρωσε μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της με το Ν. 4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν και να προωθούν το δικαίωμα στην εργασία και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, προκειμένου τα ΑμεΑ να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες εύρεσης εργασίας και σε επαγγελματική κατάρτιση και σε συνεχή εκπαίδευση.

Επιπλέον, το να μη συμπεριλαμβάνονται στην πρόσκληση άτομα με ψυχική αναπηρία στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ του ΟΑΕΔ συνιστά διακριτική και άνιση μεταχείριση, σύμφωνα με την οδηγία 2000/78/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαμόρφωση Γενικού Πλαισίου Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία και στην Απασχόληση, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με την ψήφιση του Ν. 3304/2005, που αναφέρεται στην τήρηση της εφαρμογής της Αρχής της ίσης μεταχείρισης, ανεξαρτήτως αναπηρίας, στην απασχόληση.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανταποκρίθηκε θετικά στις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και δεσμεύτηκε εγγράφως για τη συνεργασία της με τους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με ψυχική αναπηρία, προκειμένου να συζητηθεί και να εξευρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, ώστε σε επόμενη προκήρυξη να συμπεριληφθεί και αυτή η κατηγορία ΑμεΑ. Δεδομένης της πρόσφατης αλλαγής της διοίκησης του Οργανισμού, η αρμόδια γενική διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δήλωσε ότι θα ενημερώσει αναλυτικά τη νέα διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Η Αρχή θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.