Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ματαιώθηκε το πρόγραμμα «Φρούτα στα σχολεία»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερώτηση στη Βουλή για το πάγωμα του προγράμματος
.
Ματαιώθηκε για την φετινή σχολική χρονιά η υλοποίηση του προγράμματος «Φρούτα στα σχολεία».

Σε γραπτή ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία ο βουλευτής της ΝΔ Χρίστος Δήμας έκανε λόγο για απογοητευτική εξέλιξη με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. «Αφενός στερεί από τους μαθητές των σχολείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα την προμήθεια γεύματος υψηλής διατροφικής αξίας και αφετέρου αφήνει ανεκμετάλλευτα ευρωπαϊκά κονδύλια» τονίζει ο Χρίστος Δήμας.

Σημειώνεται μάλιστα, πως τα κοινοτικά αυτά χρήματα (ύψους 3,1 εκ. ευρώ) θα κατευθύνονταν στους παραγωγούς εποχιακών αγροτικών προϊόντων προκειμένου να προμηθεύσουν τα σχολεία με φρούτα και λαχανικά στερώντας, επομένως, τους αγρότες και από ένα πρόσθετο εργαλείο οικονομικής ενίσχυσης.

Το κείμενο της ερώτησης:

Ο ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του «Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία για το σχολικό έτος 2014-2015» και φορέα εκτέλεσης των συνοδευτικών μέτρων που εξήγγειλε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σχετ. διακήρυξη υπ'αριθμ. 877/20251) ματαιώθηκε. Η μη υλοποίησή του στερεί από τα σχολεία και τους μαθητές ένα σημαντικό πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2013-2014) και με βάση την απάντηση των αρμόδιων Υπουργείων κατόπιν σχετικής ερώτησης 34 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (σχετ. ερώτηση 2358/8-9-2014), το εν λόγω πρόγραμμα προώθησης φρούτων στα σχολεία υλοποιήθηκε επιτυχώς και αξιοποιήθηκαν οι αντίστοιχοι κοινοτικοί πόροι.

Αναφορικά με το φετινό σχολικό έτος, υπενθυμίζεται ότι η σχετική Κ.Υ.Α (Αρ. Πρωτ.: 5689/155586) έχει εκδοθεί ήδη από το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

Είναι απογοητευτικό, εξαιτίας ολιγωρίας ή παράλειψης, να μένουν αναξιοποίητες πρωτοβουλίες ιδιαίτερης εκπαιδευτικής αξίας για την προώθηση καλών διατροφικών συνηθειών στους μαθητές που περιλαμβάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προμηθεύεται ελληνικά εποχιακά προϊόντα – με αποτέλεσμα η μη υλοποίησή του να στερεί πόρους που συμβάλλουν στην τόνωση του εγχώριου αγροτικού τομέα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται τα αρμόδια Υπουργεία:

- Για ποιο λόγο και ποιόν βαραίνει η ματαίωση του συγκεκριμένου προγράμματος για το φετινό σχολικό έτος;

- Για ποιο λόγο δεν εκδόθηκε έγκαιρα η Διακήρυξη για το διαγωνισμό ανάδειξης του αναδόχου φορέα του προγράμματος από τη στιγμή που η σχετική ΚΥΑ έχει δημοσιευθεί από το Δεκέμβριο του 2014;


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.