Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

«Γιατί επέτρεψα στο παιδί μου να δοκιμάσει κρασί»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα επιτρέπατε στο παιδί σας να δοκιμάσει κρασί ή μπύρα; Αυτή η ερώτηση τέθηκε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας του περιοδικού Slate με αφορμή ένα άρθρο.

«Γιατί επέτρεψα στο παιδί μου να δοκιμάσει κρασί»

Ο δημοσιογράφος του άρθρου και πατέρας Mike Steinberger υποστηρίζει ότι ο πιο υγιεινός τρόπος για να διδάξει κανείς στα παιδιά την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι να συμπεριλάβει στο οικογενειακό τραπέζι είτε την μπύρα είτε το κρασί. Ο χειρότερος τρόπος, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι να απαγορεύεται το αλκοόλ στο σπίτι και να μεγαλώσουν τα παιδιά θεωρώντας το αλκοόλ ένα θέμα ταμπού.

Δεν ήταν λίγοι οι αναγνώστες που ασπάστηκαν στην άποψη του Mike. Για παράδειγμα μια μητέρα που μοιράστηκε την ιστορία της είπε πώς μεγαλώνει τα παιδιά με πολλές παραδόσεις που περιλαμβάνουν το κρασί επειδή έχει αμπελώνα. Αναφέρει μάλιστα πώς τα παιδιά έχουν δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές κρασί σε χαλαρά δείπνα. Η οικογένεια μάλιστα συνοδεύει πάντα τα γεύματα με κρασί και πιστεύει πώς τα παιδιά δεν θα πρέπει να αποκλείονται από αυτή την παράδοση.

Δεν είναι όμως όλοι οι αναγνώστες «φιλικοί» με την προοπτική του Mike. Πολλοί επισημαίνουν ότι η κατανάλωση του αλκοόλ από ανηλίκους είναι παράνομη και ως εκ τούτου είναι κάτι που οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέπουν, ακόμα κι αν γίνεται μπροστά τους.
Αξίζει να παραβιάσουμε τον νόμο;

Όποια κι αν είναι η απόφαση σας και η στάση σας απέναντι στο ζήτημα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι από την φύση τους περίεργα και θα βρουν τρόπο να δοκιμάσουν κάτι που τους κινεί την προσοχή είτε οι γονείς τους το επιτρέπουν είτε όχι. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η απαγόρευση καθιστά πολύ πιο επιθυμητή την κατανάλωση του αλκοόλ ειδικά μεταξύ των εφήβων.

Ακόμα κι αν οι μητέρες δεν θέλουν να πίνουν τα παιδιά τους, συμφωνούν όλες σε ένα σημείο. Ακόμα και οι μητέρες που δεν θέλουν τα παιδιά τους να πίνουν συμφωνούν όλες σε ένα σημείο: ότι αργά ή γρήγορα τα παιδιά θα δοκιμάσουν, απλά το θέμα είναι όταν έρθει εκείνη η ώρα να γίνει ώριμα και συνειδητά η απόφαση.

Η δική μου γνώμη είναι να διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι το αλκοόλ είναι μια απόλαυση που πρέπει να γίνεται με μέτρο επειδή εμπεριέχει κινδύνους. Πρόσφατα σε μια έξοδο παρατήρησα ένα παιδάκι περίπου τριών ετών να ζητάει επίμονα από τους γονείς του να δοκιμάσει λίγο κρασί. Ο μπαμπάς ήταν εκείνος που υποχώρησε και τον άφησε να πιει μια μικρή γουλιά. Δεν του άρεσε και έκανε έναν μορφασμό αηδίας. Αλλά αυτή η μικρή πράξη τον άφησε να καταλάβει ότι ένα ποτήρι κρασί κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι απλά μέρος της τελετουργίας του δείπνου. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.