Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

«Πινγκ-πονγκ» τα μέτρα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευση ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει συμφωνία μέχρι και το τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας ενώ πολλά από κρίσιμα θέματα είναι ανοιχτά.

Η ομάδα του προέδρου του ΣΟΕ κ. Γιώργου Χουλιαράκη μέχρι και το τέλος την επόμενη Πέμπτη 21 του μήνα έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία.

Τότε αν δεν έχουμε συνολική συμφωνία ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει στην Σύνοδο Κορυφής της μεθεπόμενης Πέμπτης θα αναζητήσει το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης.

Οι εντολές που δόθηκαν χθες από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις κόκκινες γραμμές οι οποίες επιβεβαιώθηκαν σε όλους τους τόνους κατά την διάρκεια των δύο ημερών σύγκλισης του Κυβερνητικού συμβουλίου δηλαδή:

Στα εργασιακά δεν υποχωρεί στην θέση της ότι δεν πρόκειται να πάρει μέτρα που θα απορυθμίσουν περαιτέρω την αγορά εργασίας και θα επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων προσαρμοσμένων στα σύγχρονα δεδομένα . Η αύξηση του κατώτερου μισθού είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί με τους εταίρους.

Στο ασφαλιστικό δεν πρόκειται να πάρει μέτρα που θα οδηγούν σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων. Υπόσχεται μόνο ενοποίηση ταμείων και περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει να παρουσιάσει (για πολλοστή φορά) την πρόθεση να προχωρήσει στην σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ , των 14 περιφερειακών αεροδρομίων , του Αστέρα Βουλιαγμένης και (αν υπάρχει θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ) και του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει μαζί της μια δέσμη μέτρων που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο ώστε να υπάρχουν ψηφισμένα (άρα εφαρμοσμένα με βάση τον ορισμό των δανειστών) μέτρα τα οποία θα γίνουν νομοσχέδιο μέσα στις επόμενες μέρες.

Μετά από τις διαδοχικές συνεδριάσεις της Κυβερνητικής επιτροπής στα μέτρα αυτά αποφασίστηκε ότι θα περιλαμβάνονται:

1. Η αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% για τον υψηλό συντελεστή και από 5% σε 6,5% για το χαμηλό συντελεστή.

2. Η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος (πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) για κάθε συναλλαγή πάνω από τα 70 ευρώ που θα γίνεται σε νησιά τα οποία έχουν πάνω από 3000 κατοίκους.

3. Η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων του εξωτερικού και εισοδημάτων που δεν έχουν δηλωθεί στο εσωτερικό Το κίνητρο είναι ότι δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά ο υπόχρεος θα καλείται επί του κεφαλαίου των εισοδημάτων που δεν δήλωσε να καταβάλλει φόρο 15%.

4. Διατάξεις για αυστηρότερες ποινικές διώξεις για την φοροδιαφυγή με την μετατροπή σε κακούργημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ.

5. Η λοταρία» με αποδείξεις. Δηλαδή η εφαρμογή ενός συστήματος «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.

6. Οι κατασχέσεις περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για χρέη προς το Δημόσιο. Για πρώτη φορά η εφορία θα μπορεί να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων σε περίπτωση που διαπιστώσει εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ελεγχομένων.

7. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπισθεί με την χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ.

8. Διατάξεις με τις οποίες θα θεσμοθετείται η πλήρης ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Η επιβολή ειδικού τέλους στις διανυκτερεύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες που γίνονται εντός του πακέτου των διακοπών αναστέλλονται προς το παρόν μέχρι να οριστικοποιηθεί ποιο θα είναι το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά.

Έτσι κι αλλιώς το θέμα του ΦΠΑ θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σε ότι αφορά τις γενικότερες αλλαγές στην φορολογίας που θα ξεκινήσουν αλλά δεν θα τελειώσουν κατά την διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης.

Ένα ακόμη θέμα που θα τεθεί από την ελληνική πλευρά θα είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στην σημερινή του μορφή με την επιβολή του όμως στην αναθεωρημένες προς τα κάτω αντικειμενικές αξίες που προτίθεται το ΥΠΟΙΚ να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα.

¨Όπως είναι φυσικό θα υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια με τα οποία θα αποδεικνύεται το δημοσιονομικά ουδέτερο του νόμου.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.