Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Καθημερινότητα ο εκφοβισμός στα σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι τρεις υποθέσεις bullying συγκλόνισαν μεν την κοινή γνώμη, ωστόσο δεν κινητοποίησαν επαρκώς την πολιτεία προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το φαινόμενο του εκφοβισμού – που συναντάται στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο αλλά και στον εργασιακό χώρο – συνεχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις γιατί δεν έχει διαμορφωθεί μια ενιαία κεντρική πολιτική.

Μέχρι τώρα γίνονται αποσπασματικές προσπάθειες από οργανισμούς, φορείς και δήμους.
«Χρειαζόμαστε ενιαία πολιτική σε επίπεδο πολιτείας και υπουργείου ώστε να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ακριβώς τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση εκφοβισμού, πώς να μιλήσουν, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πουν.

Παράλληλα, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και η αντιμετώπισή του, ο σεβασμός στον άλλον, στη διαφορετικότητα, θα πρέπει να γίνει κομμάτι του σχολικού προγράμματος και όχι μία ομιλία και τέλος», υπογραμμίζει ο κ. Γιβαζολιάς.

«Η ευαισθητοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την επίλυση του φαινομένου του bullying. Όσο πιο πολύ μιλάμε για ένα πρόβλημα τόσο αποτελεσματικότερη είναι η αντιμετώπισή του», αναφέρει ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος: «Καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το bullying γίνονται αλλά σπασμωδικά. Πιθανότατα περιορίζονται όταν το επιτάσσει η επικαιρότητα. Γίνονται για μια εβδομάδα δηλαδή ή μια μέρα. Ναι, αλλά ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι καθημερινότητα. Το βλέπουμε συνεχώς. Συνεπώς το να αγνοούμε το πρόβλημα δεν είναι η λύση», συμπληρώνει.

Η γραμμή SOS 1056

Ένα από τα χρήσιμα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν παιδιά – θύματα bullying προκειμένου να μιλήσουν για το πρόβλημά τους ή ακόμη και ενήλικοι που γνωρίζουν για παιδιά θύματα εκφοβισμού είναι η Εθνική τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Η γραμμή μεταξύ άλλων καταγράφει ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες κακοποίησης ενώ προσφέρει ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτική σε γονείς και εκπαιδευτικούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.