Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Νέο «όχι» από τις διοικήσεις των Ταμείων για επένδυση σε repos

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αρνητική στάση εξακολουθούν να κρατούν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, των εργαζομένων και των συνταξιούχων απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης να επενδυθούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος σε κρατικά repos μετά την κατάθεση και σχετικής τροπολογίας.

Πρόκειται περίπου για 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα σε καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ανάσες ρευστότητας αναμένεται να δώσουν και τα 600 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,7 δισ. του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, σε κινητές αξίες είναι τοποθετημένα 15,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, 2,4 δισ. βρίσκονται σε ρευστά διαθέσιμα και βάσει της τροπολογίας είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μετατραπούν σε ρέπος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα του Δημοσίου.

Η τροπολογία παρόλο που προβλέπει ότι τα ταμεία εφόσον υποστούν ζημία θα έχουν απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του ελληνικού δημοσίου φαίνεται ότι δεν γίνεται αποδεκτή, οι οποίοι επιμένουν ότι μετά το PSI και την απομείωση των αποθεματικών των ταμείων δεν μπορούν να συναινέσουν σε νέες επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλέον και μετά το PSI, στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ είναι τοποθετημένα αποκλειστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, περίπου 5,3 δισ. ευρώ, άλλα 2,6 δισ. είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα, εκτός Κοινού Κεφαλαίου, ενώ 1,5 δισ. ευρώ βρίσκεται σε μετοχές.

Ακόμη οι εκπρόσωποι στα διοικητικά συμβούλια αντιδρούν γιατί θεωρούν ότι τα ρευστά διαθέσιμα πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για να καλύπτουν έκτακτες ταμειακές ανάγκες.

Το ζήτημα της τοποθέτησης των 450 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ δεν θα συζητηθεί σήμερα στο ΔΣ του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοικήτρια Μαρία Καραμεσίνη έχει ταχθεί υπέρ της της μεταφοράς μέρους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Enikonomia», οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, των εργαζομένων θα ταχθούν κατά αυτής της πρωτοβουλίας.

Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ, η απερχόμενη διοικήτρια Γ. Κωτίδου είχε εισηγηθεί την τοποθέτηση περίπου 80 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρέπος.

Εν αναμονή ορισμού του νέου ΔΣ στο ΕΤΕΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάση Καποτά, δεν αναμένεται κάποια απόφαση εντός της εβδομάδας.

Στο ΙΚΑ δεν έχει υπάρξει καν, κάποια εισήγηση για το θέμα, ενώ τόσο οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ όσο και των εργοδοτών έχουν εκφραστεί εναντίον μιας τέτοιας απόφασης.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως τα χρήματα των ταμείων είναι «ιερά», καθώς προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών.

Αλλά και οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank, με ανακοίνωσή τους καλούν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων να απέχουν από ενέργειες που θα βλάψουν την περιουσία των ασφαλισμένων, ενώ οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας αντέδρασαν με ανάλογη επιστολή τους στη Διοίκηση του ΕΤΑΑ.

Στο σύνολο της περιουσίας πρέπει να προστεθούν τα 3,7 δισ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ. Από αυτά, τα 3,1 δισ. είναι επίσης τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο, ενώ 600 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμούς διαχείρισης της TτΕ και αποτελούν το μαξιλάρι ασφαλείας που χρηματοδοτεί έκτακτες ανάγκες κύριων και επικουρικών ταμείων. Υπάρχει βέβαια και η κυριολεκτικά ακίνητη... ακίνητη περιουσία των ταμείων, που σε αντικειμενικές αξίες αποτιμάται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.