Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Online «ραβασάκια» σε 1 εκατ. φορολογούμενους για ληξιπρόθεσμα χρέη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε χθες την άμεση αποστολή ειδοποιητηρίων προς περίπου 1.000.000 φορολογουμένους, οι οποίοι οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα εδώ και πολλούς μήνες και έχουν σημαντικές οφειλές από προσαυξήσεις.

Με τα ειδοποιητήρια, οι οφειλέτες αυτοί θα καλούνται να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση-εξπρές, η οποία προβλέπει ότι εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ το σύνολο ή ένα ποσοστό της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο, οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα περικοπούν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό ή στο σύνολό τους, κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος χρωστά 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 800 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 1.200 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, θα κληθεί, μέχρι τις 27 Μαρτίου, να επιλέξει μία από τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες:

* να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το "κεφάλαιο" (το 100%) των 800 ευρώ, και να γλιτώσει από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 1.200 ευρώ.

* να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό "έναντι" της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε. Π.χ. εάν ο φορολογούμενος πληρώσει τα 400 από τα 800 ευρώ της αρχικής οφειλής, δηλαδή το 50% του αρχικού χρέους, θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή άλλων 600 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 50% του ποσού των 1.200 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή του υπουργείου, ο στόχος είναι η τροπολογία που περιλαμβάνει την έκτακτη ρύθμιση-εξπρές να ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι μεθαύριο (Τετάρτη) και από την επόμενη κιόλας ημέρα (από την Πέμπτη 19 Μαρτίου) η ρύθμιση να ενεργοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα στα δημόσια ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών, με τα ειδοποιητήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση-εξπρές, θα απευθυνθεί, κατά προτεραιότητα, σε όσους φορολογουμένους έχουν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι ρυθμισμένα. Θα επιδιώξει δηλαδή να προσελκύσει τους οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης που "τρέχουν" αυτή τη στιγμή, καθώς επίσης και όσους είχαν εντάξει τις οφειλές τους σε κάποια ρύθμιση, αλλά λόγω μη έγκαιρης πληρωμής των μηνιαίων δόσεων τέθηκαν εκτός ρύθμισης.

Στα «ραβασάκια» που θα σταλούν προς τους οφειλέτες αυτούς, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στην πρόσκληση για υπαγωγή στη ρύθμιση-εξπρές θα ληφθούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων ή κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων (καταθέσεων στις τράπεζες, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και άλλων εισοδημάτων ή εσόδων που περιμένουν να εισπράξουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τρίτους).

Ακόμη όμως και όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους και είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων που έχουν συμφωνήσει με την Εφορία, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση-εξπρές για το ανεξόφλητο υπόλοιπο των ρυθμισμένων οφειλών τους, υποβάλλοντας αυτοβούλως σχετική αίτηση στην αρμόδια Εφορία.

Η κυβέρνηση προσδοκά την είσπραξη ενός σημαντικού ποσού από τα 9 δισ. ευρώ των λεγόμενων "εισπράξιμων" ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, από την εφαρμογή τόσο της έκτακτης αυτής ρύθμισης όσο και των άλλων δύο πολύ ελκυστικών ρυθμίσεων που συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο το οποίο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.