Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Συνεργασία για την ισότητα των φύλων στη ΝΑ Ευρώπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια πρωτοβουλία από γυναίκες βουλευτές των χωρών της περιοχής.

Γυναίκες, μέλη Κοινοβουλίων 12 χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπέγραψαν στη σερβική Βουλή μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης της ισότητας των φύλων στις χώρες τους.

Με την υπογραφή του μνημονίου ολοκληρώθηκε διήμερη διάσκεψη των γυναικών βουλευτών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεσμεύθηκαν τα επόμενα χρόνια να συνεργαστούν στη σύνταξη νόμων και στην παρακολούθηση της εφαρμογής τους, με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης στην ισότητα των φύλων.

Όλες οι χώρες της περιοχής έχουν νόμους στους τομείς της ισότητας των φύλων, αλλά η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στο πεδίο. Το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στην εκτελεστική εξουσία δεν είναι 30%, υπάρχει πολύ μικρός αριθμός δημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων, τονίστηκε στη διάσκεψη.

«Θα έχουμε κοινές νομοθετικές πρωτοβουλίες, θα εργαστούμε για τη μάχη κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην πολιτική. Θα επενδύσουμε τη μέγιστη ενέργεια και προσπάθεια και θα βελτιώσουμε την κατάσταση της ισότητας των φύλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος του Γυναικείου Κοινοβουλευτικού Δικτύου στη Βουλή της Σερβίας, Μάριγια Ομπράντοβιτς.

Η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα των φύλων αναφέρει ότι το χάσμα στον τομέα της υγείας είναι μικρό, περίπου 4%, στην εκπαίδευση 6%, στην οικονομία φθάνει το 40% και στην πολιτική το απίστευτο ποσοστό του 79%, τόνισε η Ντούμπραβκα Φιλιπόβσκα, μέλος Δικτύου Γυναικών στη Σερβική Βουλή, βουλευτής του κόμματος «Νέα Σερβία».

Όταν μία γυναίκα μόνη της έχει ηγετική θέση, αυτό αλλάζει μόνο την ίδια, όταν πολλές γυναίκες έχουν ηγετικές θέσεις, επιφέρουν αλλαγές στην πολιτική, υπογράμμισε, παραθέτοντας δήλωση της προέδρου της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ.

Στη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και οι μεταρρυθμίσεις στα πολιτικά κόμματα.

Το Γυναικείο Κοινοβουλευτικό Δίκτυο Σερβίας ιδρύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013 ως άτυπο δίκτυο γυναικών βουλευτών απ' όλα τα πολιτικά κόμματα της Σερβικής Βουλής.

Η επόμενη συνάντηση γυναικών βουλευτών της Νοτιoανατολικής Ευρώπης θα διεξαχθεί το φθινόπωρο στα Τίρανα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.