Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα για την επιστήμη του διαστήματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνολογιών διαστήματος, με τίτλο «Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων / Space Systems Design», οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και παρουσιάστηκε, σε κοινή συνέντευξη του Πρύτανη του Κωνσταντίνου Μασσέλου με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρθηκε στην καινοτομία του πανεπιστημίου να ιδρύσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνολογιών διαστήματος, καθώς «αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών είτε προπτυχιακών, είτε μεταπτυχιακών στην Ελλάδα».

Παράλληλα, εξήρε τη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον αστροφυσικό της ΝΑΣΑ, καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο San Jose των ΗΠΑ Περικλή Παπαδόπουλο, για την έρευνα στον τομέα του διαστήματος και τη δημιουργία της διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.

Επίσης, ο κ. Μασσέλος τόνισε τη στρατηγική στόχευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε ένα τομέα, ο κύκλος της οικονομίας του οποίου θα αγγίξει το ένα τρισ. δολάρια το 2020, ώστε να δημιουργήσει ένα επιστημονικό υπόβαθρο σε συγκεκριμένους τομείς που θα συνδυαστούν με την πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το διάστημα και τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «πρωτόγνωρες», όπως χαρακτήρισε, πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίες συνδράμουν, όπως είπε, αποφασιστικά στην εξέλιξή του, αυξάνουν το επιστημονικό του υπόβαθρο και την αναγνωρισιμότητά του και δημιουργούν την πρώτη κρίσιμη μάζα επιστημόνων που θα διαχειριστούν τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας, πρώτα σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου και μετά σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην πολιτική στόχευση της Περιφέρειας για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης στην Πελοπόννησο, με τη δημιουργία της διαστημικής πύλης της Καλαμάτας και την εξέλιξη των μικροδορυφόρων, που «αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τις μελλοντικές εξελίξεις σε τομείς όπως της αγροτικής οικονομίας, της διαχείρισης θαλάσσιων και υδατικών συστημάτων, της δασοκομίας, της διαχείρισης κρίσεων και της ασφάλειας», ενώ υπογράμμισε την ανταγωνιστικότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο τεχνολογικό περιβάλλον του μέλλοντος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.