Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Τέλος στους αναγκαστικούς γάμους για ανήλικες Ρομά ζητούν στη Σλοβενία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκπρόσωποι των Ρομά διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις κάνοντας λόγο για παράδοση.

Την ανάγκη να ληφθεί άμεση δράση προκειμένου να σταματήσει η πρακτική του εξαναγκασμού σε γάμο ανήλικων κοριτσιών από τις κοινότητες των Ρομά στη Σλοβενία, τόνισαν συμμετέχοντες σε συζήτηση για το θέμα, που διεξήχθη χθες στη Λιουμπλιάνα.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των Ρομά διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν θα πρέπει τέτοιου είδους γάμοι να αντιμετωπίζονται ως έγκλημα ή μέρος της παράδοσής τους.

Κέντρα κοινωνικής εργασίας κατέγραψαν 11 τέτοιες υποθέσεις μέσα στο 2013, ενώ την τελευταία πενταετία υπάρχουν στοιχεία για 20, ιδιαίτερα στην ανατολική Σλοβενία. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από άλλους οργανισμούς, το 2013 καταγράφηκαν 21 ανάλογες υποθέσεις και 114 την τελευταία πενταετία" ανέφερε η Ταμάρα Νάρατ από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας, στη συζήτηση που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Ključ.

Η συντονίστρια ενός διυπουργικού οργάνου μιας ομάδας δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η Σάντι Τσούριν, εξήγησε ότι η σλοβενική νομοθεσία δεν ορίζει ξεχωριστά τον εξαναγκασμό ανήλικου προσώπου σε γάμο, αντιμετωπίζοντάς τον ως μια μορφή εμπορίας ανθρώπων.

Με ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση να υποστηρίζουν την ανάγκη σαφούς ορισμού της έννοιας του εξαναγκασμού ανήλικου σε γάμο, η Ντάρια Ζάβιρσεκ από τη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας της Λιουμπλιάνα, χαιρέτισε, στην τοποθέτησή της, τον ορισμό (από το 2009) του γάμου ενός παιδιού ως γάμου που είναι προϊόν εξαναγκασμού.
Υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν έχει "κινηθεί" στη Σλοβενία στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία 15 χρόνια, η Ντάρια Ζάβιρσεκ δήλωσε ότι το υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πρέπει να ζητήσει από τα κέντρα κοινωνικής στήριξης και εργασίας να σταματήσουν να "παραβλέπουν" υποθέσεις γάμου με εμπλοκή ανηλίκων.

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να καταλάβουν όλο στη Σλοβενία ότι ο εξαναγκασμός σε γάμο είναι μια μορφή βίας, είπε και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει νομική πρόβλεψη για επιβολή ποινών στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Για τη ζημία που επιφέρει σ' ένα παιδί αυτή η διαδικασία (ο εξαναγκασμός σε γάμο) μίλησε η ψυχολόγος Ματέγια Στιρν, σημειώνοντας ότι τα παιδιά αυτά είναι εκτεθειμένα στη βία και την κακομεταχείριση, γεγονός που τους οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ρομά της Σλοβενίας Γιάνια Ρόσερ απέρριψε την εκδοχή του εξαναγκασμού σε γάμο ως τμήμα της κουλτούρας των Ρομά και τόνισε ότι πρόκειται για προσβολή.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κέντρου Πληροφόρησης Ρομά Ανγκλουνίπε Χάρις Ταρίχοβιτς υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή αποτελεί τμήμα της παράδοσης των Ρομά, με τον επικεφαλής της Ένωσης Δημοτικών Συμβούλων Ρομά Ντάρκο Ρούντας να υπογραμμίζει πως ακόμη και η παράδοση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.