Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Τριμερή συμφωνία για τους εισακτέους στα ΑΕΙ προτείνουν οι πρυτάνεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια στάση τηρούν στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Πρόταση να καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια έπειτα από τριμερή συμφωνία ανάμεσα στα ίδια τα ιδρύματα, την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και το υπουργείο Παιδείας καταθέτει η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε χθες.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε «παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό». Ως εκ τούτου, ζητά την «άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων».

Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι η μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) πλέον του 40% στην περίοδο 2010-14 και η περαιτέρω μείωση για το 2015 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι οι προϋπολογισμοί αυτοί δεν επαρκούν για το 2015 και, επομένως, δεν μπορούν να εκτελεστούν αν δεν υπάρξουν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι για τα Πανεπιστήμια.

Ως προς το θέμα της φύλαξης και της καθαριότητας των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, προτείνουν νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να μεταφέρουν συγκεκριμένους πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας των Ιδρυμάτων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη της διαδικασίας της σύναψης των συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημίων.

Οι πρυτάνεις ζητούν, επίσης, από την πολιτεία να αυξήσει τις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας που χρησιμοποιούνται για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών, ενώ τάσσονται κατά «της επιχειρούμενης "πανεπιστημιοποίησης" των ΤΕΙ».

Στη σύνοδο παρέστη και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σημείωσε για το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται εν αναμονή της αποδοχής εκ μέρους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.