Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Απόστρατος αστυνομικός σε σπείρα που εκβίαζε επιχειρηματίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες και εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν προχθές Παρασκευή στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ένας απόστρατος αστυνομικός, ένας ημεδαπός και μία ημεδαπή. Επιπλέον, αναζητούνται δύο Ιταλοί υπήκοοι (άνδρας και γυναίκα), τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς και άλλοι δύο Ιταλοί και ένας ημεδαπός, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας.

Σε βάρος των παραπάνω εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης και της απάτης.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, τον Ιούλιο του 2014, καταγγέλθηκε από ημεδαπό επιχειρηματία, ότι ο συλληφθείς ημεδαπός ιδιώτης και ο Ιταλός υπήκοος, που έχει ταυτοποιηθεί, τον εξαπάτησαν και του απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 65.000 ευρώ, με το πρόσχημα υποτιθέμενης επένδυσης, που αφορούσε στην εισαγωγή σιδήρου, από την Ιταλία στην εγχώρια αγορά.

Η συναλλαγή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ενώ ο συλληφθείς ημεδαπός, τόσο προσωπικά, όσο και μέσω τρίτων ατόμων, απειλούσε και εκβίαζε τον επιχειρηματία, όταν αυτός αντιλήφθηκε την απάτη.

Στο πλαίσιο εξέτασης της καταγγελίας προέκυψε επίσης ότι, τον Ιούνιο του 2014, οι δύο παραπάνω δράστες, σε συνεργασία με τον απόστρατο αστυνομικό, εξαπάτησαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Κένυας, από τους οποίους απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 55.000 δολαρίων (Η.Π.Α.), για υποτιθέμενη επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ με διάφορες μεθοδεύσεις κατάφεραν να τους αποσπάσουν άλλα 6.500 ευρώ.

Ακολούθησε ενδελεχής και συστηματική αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η μεθοδολογία δράσης των μελών της οργάνωσης και ειδικότερα ότι δρούσαν με διακριτούς ρόλους και μετέρχονταν ιδιαίτερα τεχνάσματα (ταξίδια στην Ιταλία, «συνεργασία» με Ιταλούς επιχειρηματίες κ.λπ.), προκειμένου να εξαπατούν τα θύματά τους, κυρίως με το πρόσχημα των επενδύσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με την μεθοδολογία αυτή κατάφεραν να αποσπάσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, ύψους 110.400 ευρώ τουλάχιστον, το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2014.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα για την επίτευξη του σκοπού τους και την αποφυγή εντοπισμού τους από τις Αρχές. Ενδεικτικό του προσχεδιασμού και της οργάνωσης της εγκληματικής τους δράσης είναι το γεγονός της ολιγοήμερης παρουσίας στην Ελλάδα των Ιταλών υπηκόων, που έχουν ταυτοποιηθεί, η χρήση ιταλικής σύνδεσης τηλεφωνίας και η «εξαφάνισή» τους μετά την καταβολή των χρηματικών ποσών.

Ως προς τους επιμέρους ρόλους των μελών της οργάνωσης, εξακριβώθηκαν τα εξής:

· Ο ημεδαπός συλληφθείς ήταν το αρχηγικό μέλος, προσέγγιζε τα υποψήφια θύματα, εμφανιζόταν ως Πρέσβης, Πρόξενος Αφρικανικών χωρών, μέτοχος ή εκπρόσωπος εταιρίας, που δραστηριοποιείται στην έκδοση δανείων και αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία, λαμβάνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, ως προκαταβολή.

· Ο απόστρατος αστυνομικός παρουσιαζόταν ως εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας, απόστρατος αστυνομικός της Ε.Υ.Π., Αστυνομικός της INTERPOL και σωματοφύλακας του πρώτου.

· Ο Ιταλός υπήκοος, που έχει ταυτοποιηθεί, παρουσιαζόταν ως οδηγός του ημεδαπού, ήταν ο άμεσος συνεργάτης του στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ενώ ήταν παρών κατά την παράδοση των χρηματικών ποσών των ανωτέρω παθόντων στο αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.

· Η Ιταλίδα υπήκοος, που έχει ταυτοποιηθεί, παρουσιαζόταν ως διευθύντρια διαφόρων επιχειρήσεων στην Ιταλία, είχε διαμεσολαβητικό ρόλο και αναλάμβανε την εκτίμηση και την σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων για τις υποτιθέμενες αγοραπωλησίες.

· Η ημεδαπή συλληφθείσα παρουσιαζόταν ως σύζυγος του «αρχηγικού» μέλους και συμμετείχε στις εγκληματικές του δραστηριότητες, είτε επιβεβαιώνοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του, είτε πραγματοποιώντας έμμεσες απειλές προς τα θύματα.

Επιπλέον, από την αξιοποίηση των στοιχείων της προανάκρισης προέκυψαν και οι ακόλουθες περιπτώσεις απάτης ή/και απόπειρας απάτης:

· Την περίοδο 2011-2014 ο «αρχηγός», από κοινού με την Ιταλίδα υπήκοο, αποπειράθηκε να εξαπατήσει ημεδαπό επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, για υποτιθέμενη κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου και εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας.

· Το Φεβρουάριο του 2014, ο ίδιος μαζί με συνεργό του, αποπειράθηκε να εξαπατήσει ημεδαπό, για υποτιθέμενη επένδυση, χωρίς να ολοκληρωθεί τελικά η συμφωνία. Δυο μήνες μετά (Απρίλιο 2014), ενεργώντας από κοινού με την Ιταλίδα υπήκοο, απέσπασε τελικά από τον ίδιο ημεδαπό (600) ευρώ, καθώς και αντίγραφο της άδειας λειτουργίας επιχείρησης του αδερφού του και του διαβατηρίου του, για υποτιθέμενη ίδρυση εταιρείας ανακύκλωσης μετάλλων (scrap), στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των ερευνών, που διενεργήθηκαν στην οικία και το γραφείο του «αρχηγικού» μέλους της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

· πλήθος επαγγελματικών καρτών, στις οποίες εμφανίζεται με διάφορες ιδιότητες (Πρόεδρος Ιδρύματος, κάτοχος δομικής κατασκευαστικής, ιατρός, διπλωμάτης κ.λπ.),

· πλήθος αεροπορικών εισιτηρίων και κρατήσεων μελών της οργάνωσης, από και προς την Ιταλία,

· έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις, στις οποίες αναγράφονται χρηματικά ποσά και ονοματεπώνυμα διαφόρων ατόμων,

· βεβαιώσεις αποστολής εμβασμάτων,

· πλαστό διαβατήριο με στοιχεία αλλοδαπού ατόμου,

· πλήθος φωτοαντιγράφων δελτίων ταυτοτήτων, Διαβατηρίων και πιστοποιητικών γεννήσεων τρίτων προσώπων, καθώς και βιβλιαρίων, καταθέσεων και παραστατικών συναλλαγών,

· δύο νομίσματα, δυο χαρτονομίσματα αλλοδαπής και επιταγές διαφόρων τραπεζών,

· πλήθος εκτυπώσεων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,

· κεντρική μονάδα Η/Υ και 5 ψηφιακά μέσα αποθήκευσης (USB και CD),

· πλήθος διάφορων ξενόγλωσσων εγγράφων, εισιτηρίων, καρτών επιβίβασης σε αεροσκάφη και αποδείξεων διαμονής σε ξενοδοχεία,

· εκτυπώσεις φωτογραφιών χαρτονομισμάτων, νομισμάτων και πινάκων επώνυμων ζωγράφων,

· πλήθος εγγράφων που απεικονίζουν αρχαία νομίσματα και αντικείμενα.

Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του απόστρατου αστυνομικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

· δύο ελληνικά Δελτία Ταυτότητας, με στοιχεία ατόμων που έχουν αποβιώσει,

· περίστροφο, 2 γεμιστήρες και 260 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

· σπρέι πιπεριού,

· κινητά τηλέφωνα, πακέτο σύνδεσης και κάρτες sim,

· πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτου,

· φορητός Η/Υ και 2 φορητά ψηφιακά μέσα αποθήκευσης USB,

· έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων και κενά έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων που φέρουν θεώρηση γνησίου υπογραφής,

· έγχρωμη εκτύπωση πίνακα αγνώστου καλλιτέχνη.

Τέλος, κατά την έρευνα στην οικία της συλληφθείσας ημεδαπής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μία επαγγελματική κάρτα του απόστρατου αστυνομικού, στην οποία παρουσιάζεται ως Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και μία ατζέντα με πλήθος σημειώσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.