Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Χαμένο το Δημόσιο από τους πλειστηριασμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο τα ακίνητα στο σφυρί.

Οι νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκαλούν θύελλα αντιδράσεων, αφού περιλαμβάνει σύμφωνα με τους επικριτές του και τη μεγαλύτερη μερίδα του νομικού κόσμου της χώρας, ευεργετικές διατάξεις υπέρ τραπεζών για τους πλειστηριασμούς γενικότερα των περιουσιακών στοιχείων και ειδικότερα των ακινήτων των πολιτών.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία» η πρώτη διάταξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφορά την πρόβλεψη να πλειστηριάζονται τα ακίνητα σε τιμές πρώτης προσφοράς με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες τους.

Αυτό σημαίνει πως στους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν κατασχεθεί λόγω χρεών από δάνεια, οι τιμές θα ορίζονται με βάση τις χαμηλές -λόγω κρίσης- εμπορικές αξίες.

Οι τιμές αυτές, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, σημειώνει η «Δημοκρατία», σε περίπτωση που οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα αποβαίνουν άκαρποι.

Προβληματισμό δημιουργεί και η πρόβλεψη πως οι τράπεζες θα ικανοποιούνται πρώτες από το 65% του προϊόντος του πλειστηριασμού, ενώ έως τώρα, πρώτο ικανοποιείτο το Δημόσιο.

Το γεγονός πως το Δημόσιο θα χάνει χρήματα έναντι των τραπεζών, επισημαίνεται μάλιστα και στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνοδεύει το κατατεθέν νομοσχέδιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.