Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Καμπανάκι κινδύνου για τους άγριους ελέφαντες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε μια γενιά.

Η σφαγή των αφρικανικών ελεφάντων και το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου στην Κίνα βρίσκονται «εκτός ελέγχου», όπως αναφέρουν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, τονίζοντας ότι ο πληθυσμός των άγριων ελεφάντων μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μια γενιά.

Τεράστιες ποσότητες ελεφαντόδοντου πωλούνται με ολοένα και πιο ταχύ ρυθμό σε διάφορα καταστήματα της Κίνας, ενώ από το 2010 έως το 2012 (μέσα σε μόλις δύο χρόνια) έχουν θανατωθεί περισσότεροι από 100.000 ελέφαντες.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα οι οργανώσεις «Save the Elephants» και «The Aspinall Foundation», σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Business Insider που επικαλείται πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η πολύ υψηλή ζήτηση για ελεφαντόδοντο στην Κίνα –η χονδρική τιμή έχει τετραπλασιαστεί από το 2010- έχει πυροδοτήσει μια ακόμη μεγαλύτερη άνθιση του παράνομου εμπορίου, κάτι που φυσικά αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την ολοένα και αυξανόμενη θανάτωση ζώων στην Αφρική» προσθέτει η έκθεση.

Η λαθροθηρία σημείωσε σημαντική αύξηση σε όλη την Αφρική τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση για ελεφαντόδοντο και κέρατο ρινόκερου στην Ασία, καθώς θεωρείται τόσο σύμβολο κύρους όσο και συστατικό για «συνταγές» παραδοσιακής ιατρικής.

Ο αριθμός των καταστημάτων που πωλούν προϊόντα από ελεφαντόδοντο το 2004 ήταν 31. Δέκα χρόνια έχει ανέλθει στα 145 καταστήματα, ενώ ο αριθμός των εργοστασίων χάραξης ελεφαντόδοντου από 9 έχουν φτάσει τα 37 στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ότι η τιμή του κιλού για το ακατέργαστο ελεφαντόδοντο ανέβηκε από 550 ευρώ το 2010 σε 1.540 το 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.