Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Τα περίεργα της εγκυμοσύνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

25 πράγματα που δε γνωρίζετε κι όμως συμβαίνουν.

Τι είναι η ύπαρξη; Ένα αιώνιο ερώτημα, στο οποίο πολλοί δεν έχουν καταφέρει να δώσουν απάντηση, κάποιες στιγμές ωχριά μπροστά στη μαγεία της γέννησης, αλλά και των όσων τη συνοδεύουν.

Μια από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, δεν είναι άλλη από εκείνη της εγκυμοσύνης. Εξαιρετικά σημαντική είναι όμως και για τους άντρες που τη βιώνουν στο πλάι της συντρόφου τους. Υπάρχουν τόσα πράγματα γύρω από αυτήν, αλλά και γεγονότα που την αφορούν που δεν τα γνωρίζαμε. Ανακαλύψεις που έγιναν σιγά-σιγά και έφτασαν να τεκμηριωθούν και επιστημονικά και προκαλούν –τουλάχιστον- εντύπωση. Για τις έγκυες, τα έμβρυα, ακόμη και τους τρόπους σύλληψης, αλλά και για πολλά άλλα…

Εσείς τα ξέρετε; Για να δούμε…

1. Η πιο μακροχρόνια γνωστή εγκυμοσύνη διάρκεσε για ένα έτος και 10 ημέρες.
Οι εγκυμοσύνες διαρκούν κανονικά περίπου 280 ημέρες, αλλά όπως ανακάλυψε η Beulah Hunter από το Λος Άντζελες, μερικές φορές μπορούν να διαρκέσουν και πάνω από ένα χρόνο… Είναι παθούσα και ξέρει.

2. Η διέγερση των θηλών είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος που μπορεί να… προκαλέσει τοκετό.
Κι όμως… Τρίβοντας τις θηλές του στήθους μιας γυναίκας –λίγο πριν γεννήσει- αποδείχθηκε ότι βοηθά. Πως; Με την κίνηση αυτή απελευθερώνεται στον οργανισμό μια η ορμόνη ωκιτοκίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει συστολές. Τις ωδίνες του τοκετού, δηλαδή. Αυτή η μέθοδος αποκαλείται η «τεχνική της άνεσης».

3. Τα μωρά μπορούν να δοκιμάσουν μέσα στη μήτρα τα τρόφιμα που γεύονται οι μητέρες τους.
Οι ισχυρές γεύσεις όπως το σκόρδο μπορούν να περάσουν μέσω του αμνιακού υγρού στη μήτρα. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι μωρά οι των οποίων μητέρες έπιναν πολλούς χυμούς καρότων έδειξαν και τα ίδια αργότερα μια ιδιαίτερη προτίμηση στο χυμό καρότων.

4. Τα περισσότερα δίδυμα γεννιόνται στην Κεντρική Αφρική από κάθε άλλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.



5. Εγκυμοσύνη μέσω… στοματικού σεξ! Έχει γίνει και αυτό. Ένα κορίτσι από το Λεσότο γεννήθηκε χωρίς κόλπο. Μάλιστα, έμεινε έγκυος όταν την μαχαίρωσαν στο στομάχι αφού πρώτα είχε κάνει στοματικό σεξ στον φίλο της. Κι όμως είναι αληθινό περιστατικό και συνέβη.

6. Από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μετά τα μωρά ουρούν μέσα στη μήτρα και στη συνέχεια πίνουν τα ούρα. Τα μωρά από εκείνη την περίοδο και μετά ουρούν περίπου ένα λίτρο την ημέρα και στη συνέχεια το πίνουν. Και ξανά…

7. Στην πραγματικότητα η σύνθεση του αμνιακού υγρού αποτελείται κυρίως από στείρα ούρα.

8. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μήτρα γίνεται τουλάχιστον 500 φορές μεγαλύτερη από το φυσιολογικό μέγεθος της. αν την παρομοιάσουμε με ένα ροδάκινο, για να καταλάβετε παίρνει το μέγεθος ενός μέτριου καρπουζιού.

9. Μια έγκυος γυναίκα, αλλά και οι νέες μητέρες μπορούν να παράγουν γάλα αυτόματα απλώς ακούγοντας ένα μωρό να κλαίει. Κι ας μην είναι το δικό τους.

10. Τα κορίτσια γεννούνται με όλα τα ωάρια που θα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αντιθέτως, τα αγόρια δεν μπορούν να παράγουν σπέρμα πριν φτάσουν στην εφηβεία.



11. Οι ψηλές και υπέρβαρες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν δίδυμα ή τρίδυμα…

12. Τα κουνέλια, οι σκύλοι, οι χοίροι, οι φάλαινες, αλλά και οι άνθρωποι ξεκινούν όλοι την ύπαρξη τους από… ωάρια και μάλιστα του ιδίου μεγέθους (περίπου 0,2 χιλιοστά).

13. Κι όμως αυτό που έλεγαν οι παλιοί ισχύει… Οι έγκυες που υποφέρουν από καούρες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν μωρά με πολλά μαλλιά.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών, «χαλαρώνουν» τον οισοφάγο προκαλώντας παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου.

14. Κάθε 2.000 μωρά που έρχεται στον κόσμο, γεννιέται κι ένα με ένα δόντι.



15. Η γέννηση ενός αγοριού αυξάνει τον κίνδυνο η μητέρα να υποστεί αυτοάνοσα νοσήματα. Μάλιστα, λέγεται ότι υπάρχουν και… χειρότερα. Όπως; Η αμνησία.

16. Τα μωρά κλαίνε στη μήτρα.
Αναλύσεις σε 4D έχουν καταστήσει σαφές ότι τα μωρά παίρνουν εκφράσεις όσο βρίσκονται μέσα στη μήτρα, με πιο… αξιόλογη εκείνη του συνοφρυώματος. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα (κλάμα, συνοφρύωμα) μετρώντας το ρυθμό της αναπνοής των αγέννητων εμβρύων. Όσον αφορά στο κλάμα συγκεκριμένα, εξηγούν ότι δε συμβαίνει απαραίτητα επειδή μπορεί κάτι να τους προκαλέσει αναστάτωση. Απλώς, εξασκούνται για μετά τη γέννηση τους.

17. Η απόχρωση του δέρματος μιας εγκύου μπορεί να αλλάξει.
Ναι, καλά διαβάσατε. Οι πιθανότητες δεν είναι διόλου λίγες. Φτάνουν το 90%.

18. Τα έμβρυα παίρνουν συνεχώς βάρος μέχρι τη στιγμή που θα γεννηθούν, αλλά υπάρχουν και τα… υπέρβαρα.
Έχει γεννηθεί μωρό το οποίο ζύγιζε 7,5 κιλά!

19. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες παράγουν μέσω του πλακούντα περισσότερα οιστρογόνα σε μια μέρα από όσα θα παρήγαγαν σε κανονικές συνθήκες σε διάστημα μιας τριετίας.



20. Εκτός από τη μήτρα αυξάνεται και το μέγεθος της καρδιάς και του ποδιού της εγκύου.
Η καρδιά αυξάνει το μέγεθος της για να διαχειριστεί την αυξημένη ροή αίματος στο σώμα. Πάντως, όσον αφορά στα πέλματα η κατακράτηση υγρών κάνει… θαύματα. Τόσα που μπορεί μια γυναίκα να χρειαστεί ένα νούμερο μεγαλύτερο παπούτσι. Σημειωτέον, το πόδι μπορεί να μεγαλώνει, αλλά όχι και τα κόκκαλα του.

21. Τα δαχτυλικά αποτυπώματα του μωρού διαμορφώνονται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

22. Ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει… συσπάσεις στη μήτρα.

23. Έτσι αναπτύσσεται το πρόσωπο ενός μωρού μέσα στη μήτρα.



24. Μία στις τρεις γυναίκες γεννά με καισαρική κάθε χρόνο. Ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

25. Η όσφρηση των γυναικών γίνεται οξεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.