Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η κρίση οδηγεί σε... χωρισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

H οικονομική κρίση δεν στάθηκε τελικώς ικανή (έστω για πρακτικούς λόγους...) να κρατήσει ανθεκτικό το συνεκτικό δεσμό μεταξύ χιλιάδων συζύγων. Το αρχικό σοκ στα «οικογενειακά λογιστικά», που οδήγησε σε... πισωγύρισμα όσους είχαν αποφασίσει να χωρίσουν, μοιάζει να ξεπεράστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν «έκρηξη» των διαζυγίων.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διαζυγίων πανελλαδικά μειώθηκε από το 2009 έως το 2011· από 13.607 σε 13.275 το 2010 και 12.705 το 2011. Το 2012, όμως, ο αριθμός εκτινάσσεται στα 14.880 διαζύγια, ξεπερνώντας ακόμα και τις λύσεις γάμων στις «εύπορες» εποχές, καθώς το 2006 τα εκδοθέντα διαζύγια ήταν 13.218 και το 2003 12.033. «Ο εγωισμός είναι πάνω από την κρίση», σχολιάζει χαρακτηριστικά και θυμοσοφικά στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου. «Πολλοί λίγοι μου ζητούν βοήθεια, για να “σώσουν” έναν γάμο, αλλά από την άλλη όλο και περισσότεροι άνδρες με ρωτούν να τους συστήσω την κατάλληλη κοπέλα, για να την κάνουν γυναίκα τους»...

Οι λόγοι που οι ίδιοι οι διαζευγμένοι επικαλούνται ποικίλλουν. Τη διάψευση των προσδοκιών από το έτερον ήμισυ, την ανδρική απιστία, την ανία, αλλά και τη ζήλια, αναφέρουν οι ερωτώμενοι ως αιτίες σε ερωτηματολόγιο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2014.

«Ο χρόνος στη σημερινή αντίληψη της μακροζωίας των ανθρώπων είναι καταλυτικός για την αυξητική τάση των διαζυγίων, δεδομένου ότι οι άνθρωποι στη μέση και τρίτη ηλικία νιώθουν ότι η σχέση του γάμου τους τελείωσε, έτσι ξαναπαντρεύονται και κάνουν παιδιά», σχολιάζει η ψυχολόγος Μαρία Μόσχα. «Κατ’ εκτίμηση, περίπου ο ένας στους πέντε άνδρες άνω των 55 ετών επενδύει σε επόμενο κύκλο γάμου και κάνει και παιδί, ως ένδειξη νιότης και ευημερίας», συμπληρώνει η ίδια. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου, το κυρίαρχο χρονικά διάστημα των διαζυγίων είναι η μέση ηλικία των 45 - 65 ετών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς πάνω από τα μισά διαζύγια του 2012 (8.586) «προέρχονται» από γάμους «δέκα ετών και άνω», ενώ καταγράφηκαν 1.645 άνδρες, ηλικίας 40 -45 ετών και 1.357 άνδρες 45-49 ετών που πήραν το 2012 την απόφαση να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους.

«Άλλοι επιλέγουν τη διάσταση έναντι του διαζυγίου για λόγους οικονομίας, οι περισσότεροι επιλέγουν το συναινετικό διαζύγιο έναντι της αντιδικίας, εγκαταλείποντας τις απαιτήσεις τους και καταπιέζοντας το... θυμικό τους», σημειώνει στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο δικηγόρος Γιώργος Τζεβελέκος. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και η τροποποίηση του νόμου 4055/2012, βάσει του οποίου ο γάμος «λύνεται» σε μία και όχι δύο συνεδρίες, περιορίζοντας το κόστος και καταργώντας το περιθώριο των έξι μηνών, το οποίο «παραδοσιακά» δινόταν στο ζεύγος, για να το ξανασκεφτεί. «Η σημερινή οικονομική κατάσταση επηρέασε το θεσμό του γάμου ποιοτικά, ενδυναμώνοντας την εργαλειακού τύπου προσέγγιση του θεσμού, ως νομικής σύμβασης δηλαδή και όχι ως θρησκευτικού μυστηρίου...», λέει ο κ. Τζεβελέκος.

Την προηγούμενη διετία, υπήρξε μια «τάση» εικονικών διαζυγίων, προκειμένου πολλά αγαπημένα στην πραγματικότητα ζευγάρια να καρπωθούν κάποιο όφελος ή απλώς να αποφύγουν ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα. «Προσέβλεπαν σε φοροελαφρύνσεις ή σχεδίαζαν να “περάσει” στο όνομα του ενός συζύγου το υγιές κομμάτι μιας επιχείρησης, η οποία είχε χρεοκοπήσει» εξηγεί ο ίδιος, ενώ «κάποιοι ήλπιζαν ότι ως διαζευγμένοι θα εξαιρούνταν της εφεδρείας στο Δημόσιο». Ωστόσο, ο αριθμός των «με το ζόρι» χωρισμένων είναι πολύ μικρότερος απ’ όσο θρυλείται. «Από πανικό ενδεχομένως έκαναν περισσότεροι αίτηση διαζυγίου, ωστόσο, ζητούσαν συνεχώς αναβολές, προκειμένου να δουν, αν πράγματι οι εξαγγελθείσες ρυθμίσεις θα υλοποιούνταν, οπότε λίγοι εξ αυτών εντέλει χώρισαν». Σαφές: Ο γάμος περνά και από το πορτοφόλι...


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.