Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Λύση στο κτιριακό πρόβλημα του 5ου Γυμνασίου - Λυκείου Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένταξη του έργου στατικής ενίσχυσης στο πρόγραμμα του πρώην ΟΣΚ.

Μόνιμη λύση στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης προωθείται μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην ΟΣΚ) να εντάξει στο κατασκευαστικό της πρόγραμμα τη στατική ενίσχυση του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Κριεζώτου, που μέχρι πρότινος στέγαζε το σχολείο.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ηρακλή Δρούλια, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Μιχάλης Μαυρίδης και από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς, η αντιδήμαρχος Παιδείας Έλλη Χρυσίδου και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Παιδείας, Αναστάσιος Τελίδης.

«Σχετικά με το διατηρητέο κτίριο του 5ου Γυμνασίου & Λυκείου Θεσσαλονίκης, αποφασίσθηκε η ένταξη του έργου στατικής ενίσχυσης του κτιρίου στο κατασκευαστικό πρόγραμμα της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Να σημειωθεί ότι την αρμοδιότητα για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Ο κ.Σιμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι «το 5ο Γυμνάσιο - Λύκειο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, εκπαιδευτικά και αρχιτεκτονικά, με την ιστορία της Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων ενημέρωσε ότι ο δήμος «σε συνέχεια της στατικής προμελέτης που ολοκλήρωσε, ανέλαβε να εκπονήσει και τη μελέτη στατικής επάρκειας». «Μόλις την ολοκληρώσουμε θα την παραδώσουμε στην εταιρία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η οποία θα κατασκευάσει το έργο με δική της εργολαβία και χρηματοδότηση», είπε διευκρινίζοντας ότι παράλληλα ο Δήμος συνεχίζει την εργολαβία για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του σχολείου.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα φιλοξενήσει το 5ο Γυμνάσιο-Λύκειο με αναβαθμισμένες λειτουργίες, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας.

Το Διατηρητέο

Το διατηρητέο κτίριο του πρώην Παρθεναγωγείου της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κριεζώτου. Το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησαν εργασίες- με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ- για την κατασκευή μιας νέας πτέρυγας, δίπλα στο διατηρητέο κτίριο. Όμως, στη συνέχεια η μελέτη που έγινε για τη στατική επάρκεια του διατηρητέου κτιρίου, στο πλαίσιο της μελέτης για την κατασκευή της πρόσθετης πτέρυγας, έδειξε ότι με βάση τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς υπάρχει έλλειμμα στατικής επάρκειας.

Τα σχολεία

Στο σχολικό συγκρότημα της Κριεζώτου στεγάζονταν το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 2ο Πειραματικό Λύκειο. Τα δύο Πειραματικά Σχολεία μετακινήθηκαν πέρυσι στο κέντρο της πόλης, στην οδό Εθνικής Αμύνης, ενώ το 5ο Γυμνάσιο είχε μετακινηθεί εδώ και χρόνια σε λυόμενες αίθουσες, στην παραλιακή οδό Μαρία Κάλας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής. Λίγες μέρες μετά την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά και των μαθητών του 5ου Λυκείου σε άλλο σχολικό κτίριο, για λόγους ασφαλείας, που ανέκυπταν από τις εν εξελίξει εργασίες στον χώρο. Μέχρι και σήμερα τα μαθήματα του Λυκείου γίνονται σε αίθουσες Kibo, που τοποθετήθηκαν στον χώρο που βρίσκεται και το Γυμνάσιο.

Η νέα πτέρυγα στην Κριεζώτου

Η μελέτη για την κατασκευής νέας πτέρυγας στο σχολικό συγκρότημα της Κριεζώτου προέβλεπε μεταξύ άλλων δύο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, 3 αίθουσες για τη διδασκαλία των μαθημάτων κατεύθυνσης του Λυκείου, εργαστήρια και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Καθώς ανέκυψε το πρόβλημα στατικότητας του διατηρητέου κτιρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσανατολίστηκε σε μία προσωρινή λύση, προτείνοντας ένα νέο κτιριολογικό πρόγραμμα για τη νέα πτέρυγα, ώστε με μικρές αλλαγές στον σχεδιασμό να μπορέσει να στεγάσει το Γυμνάσιο.

«Εγκρίναμε το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα και σε αυτό ανταποκρίνεται η λειτουργία Γυμνασίου. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του έργου. Αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε άλλη λύση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας, Αναστάσιος Τελίδης, διευκρινίζοντας ότι ο Δήμος θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν τη μελέτη για τη στατική ενίσχυση του διατηρητέου και να την παραδώσει στις Κτιριακές Υποδομές, προκειμένου να αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Σε κάθε περίπτωση το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα για τη νέα σχολική πτέρυγα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας. «Είναι μία κακή κατάσταση και μακάρι να υπήρχαν άμεσες λύσεις που να ικανοποιούν όλους, όμως το κάθε βήμα μας διαμορφώνεται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν», σημείωσε ο κ.Τελίδης.

Προβλήματα και αντιδράσεις

Οι γονείς του 5ου Λυκείου εκφράζουν ενστάσεις ως προς τη μετακίνηση του Γυμνασίου στη νέα πτέρυγα, τις οποίες θα επιδιώξουν να κοινοποιήσουν, ζητώντας να τους δοθεί το βήμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Η λύση για το διατηρητέο μας ικανοποιεί στο κομμάτι, ότι δε θα αφήσουν να γκρεμιστεί το νεοκλασικό κτίριο και θα μπορέσει να λειτουργήσει κάποια στιγμή στο σχολικό συγκρότημα ενιαίο το σχολείο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Λυκείου, Σοφία Κεφαλά.

«Εξακολουθεί να μας προβληματίζει τι γίνεται με το Λύκειο μέχρι να τελειώσουν τα έργα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση του έργου θα ήταν καλύτερο να γίνουν ταυτόχρονα τα δύο έργα, να μη μπουν σε αντιδικία Γυμνάσιο και Λύκειο ως προς το ποιο σχολείο θα μετακινηθεί και να μην αλλάξει χρήση η νέα πτέρυγα. Διερωτήθηκε δε «δηλαδή, όταν τελειώσουν τα έργα στο διατηρητέο, θα γκρεμίσουν τη νέα πτέρυγα για να ξαναφτιάξουν τα εργαστήρια;»

Η κ Κεφαλά υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες διδασκαλίας στις αίθουσες kibo είναι ιδιαίτερα κακές, ενώ τα προβλήματα εντείνουν τα καιρικά φαινόμενα. Πρόσθεσε δε ότι στις αίθουσες kibo δε στεγάζονται εργαστήρια, με συνέπεια μαθητές που σε λίγους μήνες θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις σε μαθήματα όπως της Πληροφορικής, να τα διδάσκονται μόνο προφορικά.

«Παρόλα αυτά προτιμούμε να κάνουμε υπομονή και να μείνουμε στην κατάσταση αυτή, από τις μεσοβέζικες λύσεις που προτείνονται. Αν παρόλα αυτά προκριθεί η λύση της αναδιαμόρφωσης της νέας πτέρυγας πιο λογικό θα ήταν να επιστρέψει το Λύκειο που είναι εκτεθειμένο στις αίθουσες Kibo», επισήμανε.

«Να μείνει η νέα πτέρυγα κενή;», απάντησε ο κ.Τελίδης, εξηγώντας ότι οι συνθήκες και στις λυόμενες αίθουσες, όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο τα τελευταία χρόνια, δεν είναι καλύτερες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.