Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ζάμπλουτοι ιδιώτες στην κούρσα για τον εποικισμό του Άρη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην ανθρώπινη φαντασία, ο πλανήτης Άρης έχει εποικιστεί ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν το 1910 όταν ο Αμερικανός Τόμας Έντισον γύρισε μια ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «Ένα ταξίδι στον Άρη» και το 1912 όταν ο επίσης Αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ έστειλε στον Κόκκινο Πλανήτη τον μυθιστορηματικό ήρωα Τζον Κάρτερ. Έκτοτε ακολούθησαν πολλοί, αλλά μόνο στην οθόνη του κινηματογράφου και στις σελίδες βιβλίων.



Σήμερα, ωστόσο, κάποιοι έχουν βαλθεί να κάνουν πραγματικότητα όλα εκείνα τα φανταστικά σενάρια του παρελθόντος και όντως να… μετακομίσουν στον Άρη.

Γνωστός και ως ο πρώτος στα χρονικά «τουρίστας του Διαστήματος», ο 74χρονος Νεοϋορκέζος Ντένις Τίτο ταξίδεψε με δικά του έξοδα το 2001 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και πέρασε σχεδόν 8 ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη. Θέλει να επαναλάβει το ταξίδι, αλλά την επόμενη φορά με κατεύθυνση τον Άρη. Δεν τον ενδιαφέρει να εγκατασταθεί στον Κόκκινο Πλανήτη, απλώς να τον επισκεφθεί. Έχει συγκεκριμένα βάλει στόχο να κάνει την πρώτη δοκιμή το 2018. Εάν αυτή δεν επιτύχει, θα ακολουθήσει και μια δεύτερη προσπάθεια το 2021. Όσο για το κόστος, αυτό υπολογίζεται μεταξύ 1 και 2 δισεκ. δολάρια.

Ο 37χρονος Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ από την άλλη έχει ακόμη μεγαλύτερα σχέδια. Θέλει να πάει στον Άρη και… να μείνει μόνιμα, δημιουργώντας την πρώτη ανθρώπινη αποικία. Σχεδιάζει μάλιστα να γυρίσει και… τηλεοπτικό ριάλιτι με σκηνές από το ταξίδι και τη ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη. Μέχρι στιγμής 2.782 άτομα από τέσσερα άτομα, να… εκτοξευθεί το 2024, και τα ταξίδια έπειτα να συνεχιστούν με μια νέα τετραμελή ομάδα κάθε δύο χρόνια. Τα μεγάλα σχέδια ωστόσο έχουν και μεγάλο κόστος. Συγκεκριμένα, το πρότζεκτ «Mars One» του Λανσντορπ υπολογίζεται πως θα κοστίσει πάνω από 6 δισεκ. δολάρια.

Την τριάδα των επίδοξων «Αρειανών» έρχεται να συμπληρώσει ο εκκεντρικός Αμερικανός επιχειρηματίας Ιλον Μασκ, ο οποίος θέλει να κάνει πραγματικότητα το όραμα ενός… διαπλανητικού ανθρώπινου πολιτισμού. Ο στόχος του, ακόμη μεγαλύτερος από αυτούς των άλλων δύο, είναι να χτίσει στον Άρη μια βιώσιμη πόλη που θα μπορεί να φιλοξενήσει 80.000 ανθρώπους. Ιδανικά, θα ήθελε το πρώτο ανθρώπινο πόδι να πατήσει στον Κόκκινο Πλανήτη το 2026. Όσο για το εισιτήριο (αλέ-ρετούρ), αυτό ο 43χρονος Μασκ το υπολογίζει στα μόλις 500.000 δολάρια το άτομο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.