Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Σκληρή διαπραγμάτευση για τις αποζημιώσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προσπάθεια να διατηρηθούν οι διπλωματικές ισορροπίες αλλά και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των παραγωγών κάνει η κυβέρνηση, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους της κριτικής της.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί να γίνει ακόμη ακριβής εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθεί το διπλωματικό σκάκι μεταξύ ΕΕ και Μόσχας και ενώ οι τιμές στα ροδάκινα -που έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον- στη Ρωσία έχουν φτάσει στα ύψη.

Δύο υπουργεία, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες χωρίς να έχουν κλείσει οριστικά τα μέτρα στήριξης από την ΕΕ τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει από την πρώτη στιγμή σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλίσει τα επιπρόσθετα κονδύλια, ενώ η εκτίμηση που κάνουν διπλωματικές πηγές είναι ότι η αποζημίωση στους Έλληνες αγρότες δεν θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν επισήμως ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί των ροδάκινων και των νεκταρινιών θα καλυφθούν με πακέτο αποζημιώσεων που υπολογίζεται γύρω στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν ως αντίτιμο για την απόσυρση από τη αγορά, ενώ το πρόγραμμα δωρεάν διανομής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στη συνάντηση του Μπαρόζο, του Πούτιν και του Ποροσένκο παρουσία της Κάθριν Αστον και του Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετιγκερ. Η συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Εκεί, όλα είναι πιθανά για μια αναθεώρηση της στάσης της Ρωσίας και ενώ απομακρύνεται το σενάριο να επεκταθεί το εμπάργκο και στο φυσικό αέριο.

Διότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτός ότι θα πληγεί η αξιοπιστία της Ρωσίας ως μια χώρα που εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, θα υποστεί και ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.