Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι «σύμμαχοί» μας στην έκθεση στον ήλιο.

Κάποτε, τα μαυρισμένα σώματα δεν ήταν δείγμα ομορφιάς, υγείας και κοινωνικής καταξίωσης. Η έκθεση στον καυτό ήλιο επιβεβαίωνε την χαμηλή κοινωνική τάξη, ενώ το λευκό της επιδερμίδας δήλωνε αριστοκρατική καταγωγή. Η «μόδα» τότε επέβαλλε το άσπρο. Ακριβά ρούχα, κλειστά ώστε να μην εκτίθεται καθόλου το σώμα στον ήλιο, άσπρο δέρμα. Η μόνη έντονη αντίθεση, οι φλέβες. Εξ ου και η λέξη «Γαλαζοαίματος».

Βέβαια, από τότε άλλαξαν τόσα πολλά, ακόμη κι ο ήλιος μας…

Οι ταγές των εποχών, τα πρότυπα ομορφιάς, οι τάσεις της μόδας, αλλά και η εξέλιξη των επιστημών γύρω από την υγεία επέβαλαν τελικά ως μια κανονικότητα και συνήθεια τα μπάνια στη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία. Μάλιστα, μια ολόκληρη φιλοσοφία και βιομηχανία στήθηκε γύρω απ’ αυτά.

Την περίοδο του καλοκαιριού στην Ελλάδα, οι άνθρωποι βρίσκουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Το ασφαλές μαύρισμα του δέρματος χαρίζει λάμψη, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο όμορφοι και αδύνατοι, κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο λείο. Σκοπός μας είναι, τους καλοκαιρινούς μήνες, να καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα ασφαλές μαύρισμα με υγεία ως προς το δέρμα μας και να αποφύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Άραγε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να μας βοηθήσουν να μαυρίσουμε;

Διατροφή και δέρμα

Η διατροφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση στην υγεία του δέρματος.

Είναι γεγονός, πως η διατροφή μπορεί να βοηθήσει ν’ αποκτήσουμε ένα υγιές μαύρισμα. Εκτός αυτού, μπορεί να παίξει ρόλο στην αντηλιακή μας προστασία, στην ενυδάτωση του δέρματος, στη βελτίωση της όψης του, όπως και στη γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων από τον ήλιο.

Διατροφή και μαύρισμα

Το μαύρισμα είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ν’ αμυνθεί απέναντι στην επίδραση του ήλιου στο δέρμα. Τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας εκκρίνουν τη μελανίνη ως προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μέσω της μελανίνης λοιπόν, το δέρμα αποκτά μια σκούρα όψη για να προστατευθεί.

Στη βιβλιογραφία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι συγκεκριμένες τροφές αυξάνουν την έκκριση μελανίνης, εκτός από το χαλκό. Στην περίπτωση του χαλκού, παρατηρείται διέγερση του ενζύμου τυροσινάση, η οποία είναι πρόδρομος της μελανίνης. Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που παίρνουμε από τη διατροφή μας καταναλώνοντας μανιτάρια, θαλασσινά, συκώτι, σταφύλια και καρύδια. Προσοχή χρειάζεται στην υπερκατανάλωση συκωτιού, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Παράλληλα, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως το λυκοπένιο και τα καροτενοειδή, προσδίδουν, σ’ ένα μικρό βαθμό σκουρόχρωμη απόχρωση στο δέρμα, χάρη στις χρωστικές που περιέχουν. Οι ουσίες αυτές, όταν υπάρχει υψηλή κατανάλωση, συγκεντρώνονται κάτω από την επιδερμίδα και επηρεάζουν το χρώμα του δέρματος.

Το λυκοπένιο και τα καροτενοειδή, τα βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί, κίτρινο και έντονο πράσινο χρώμα. Τα καρότα, το καρπούζι και το πεπόνι, οι πιπεριές και οι κολοκύθες, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα αλλά και πιο χειμερινά τρόφιμα όπως το μπρόκολο και το σπανάκι είναι πλούσια σε καροτενοειδή.

Η ντομάτα, τροφή που καταναλώνεται συχνά το καλοκαίρι είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο. Η κατανάλωση καροτενοειδών, πέραν από το χρώμα στην επιδερμίδα, χαρίζουν λάμψη, ενώ προστατεύουν το δέρμα από δερματοπάθειες και ερεθισμούς.

Παράλληλοι σύμμαχοι

Καταναλώνοντας θαλασσινά, όπως γαρίδες, μύδια αλλά και ξηρούς καρπούς ή σπόρους προσλαμβάνουμε μια πληθώρα μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ψευδάργυρου και του σεληνίου. Αυτά τα δυο μέταλλα μάς βοηθούν ν’ αποκτήσουμε ένα όμορφο μαύρισμα και «θωρακίζουν» το δέρμα μας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, παίρνουν μέρος στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, βοηθώντας έτσι την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, πέραν των άλλων, μας εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C. Η αντιοξειδωτική αυτή βιταμίνη εμποδίζει το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ταυτόχρονα, βοηθά στη γρήγορη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος. Γι’ αυτό εξάλλου θεωρείται και άκρως αντιγηραντική!

Τέλος, σημαντικό βοήθημα για ένα υγιές δέρμα αλλά και μαύρισμα αποτελεί η βιταμίνη Ε, την οποία προσλαμβάνουμε από την κατανάλωση ελαιόλαδου, λιπαρών ψαριών, όπως η τσιπούρα και ο σολομός, αλλά και ξηρών καρπών και σπόρων. Ας μην ξεχνάμε ότι η βιταμίνη Ε έχει αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά και αντιγηραντικές. Βοηθάει στη βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας και είναι θεραπευτική για περιπτώσεις ραγάδων.

Θυμηθείτε: Ήλιος με μέτρο

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ήλιος πλέον δεν είναι άκακος και αβλαβής. Η παρατεταμένη έκθεση συνεπάγεται γήρανση του δέρματος και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης δερματικού καρκίνου. Παράλληλα, με την παρατεταμένη έκθεση αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Εξαιτίας αυτού, συχνά παρατηρούνται και πιο ήπιας μορφής συμπτώματα όπως δερματοπάθειες, ηλιακά εγκαύματα και ξηρότητα. Αυτό το καλοκαίρι πάρτε τα μέτρα σας! Φορέστε αντηλιακό, ενυδατωθείτε και καθίστε στον ίσκιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.

Έρευνα για το ηλιακό έγκαυμα

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology εξέτασε τις προστατευτικές ιδιότητες της λυκοπένης ενάντια στο ερύθημα που δημιουργείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Στην έρευνα, οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωσαν πάστα τομάτας (τροφή πλούσια σε λυκοπένη) με ελαιόλαδο για τρεις μήνες και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες σκέτο ελαιόλαδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η λυκοπένη, μας προστατεύουν από τα έντονα και πιθανά ζητήματα που μπορούν να προκύψουν από την φωτογήρανση.

Εν κατακλείδι

Η διατροφή είναι σύμμαχός μας για ένα όμορφο δέρμα και μαύρισμα και φέτος το καλοκαίρι. Μην φοβηθείτε λοιπόν τον ήλιο και απολαύστε τη φωτεινή του μόνο πλευρά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.