Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ποια φάρμακα επηρεάζουν την όρεξη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προλάβετε αυξήσεις ή επικίνδυνες μειώσεις του βάρους σας.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί συχνά να επηρεάζει το αίσθημα της όρεξης είτε θετικά είτε αρνητικά. Οι κατηγορίες των φαρμάκων που επηρεάζουν θετικά το αίσθημα της όρεξης είναι τα αγχολυτικά, τα υπνωτικά, οι στεροειδείς ορμόνες, η ινσουλίνη, οι σουλφονυλουρίες, τα νευροληπτικά και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Αντίθετα, οι κατηγορίες των φαρμάκων που επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα της όρεξης είναι τα διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα διγουανίδια, η μετφορμίνη, η φαινφορμίνη, η φλουοξετίνη, ορισμένα ινότροπα όπως η δακτυλίτιδα και μεταξύ των αντικαρκινικών η κυκλοφωσφαμίδη.

Η λήψη κάποιας κατηγορίας από τα προαναφερθέντα φάρμακα λόγω της ύπαρξης κάποιας αντίστοιχης πάθησης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους, η καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να επιβαρύνει την υγεία του πάσχοντος ασθενή.

Ο ασθενής που λαμβάνει κάποια κατηγορία από τα παραπάνω φάρμακα και αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρεξη και το βάρος του θα πρέπει να απευθύνεται στο διαιτολόγο του με σκοπό να προλάβει σοβαρές αυξήσεις ή επικίνδυνες μειώσεις αυτού.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.