Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Τετραπληγικός κινεί το χέρι του χάρη στη ρομποτική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πριν από μια τριετία είχαμε δει ένα πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα από το Pittsburgh University, όταν ενσωμάτωσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ενός τετραπληγικού εθελοντή για να του δώσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένα ρομποτικό χέρι με τη δύναμη του μυαλού του.

Αυτή τη φορά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά στην περίπτωση του Ian Burkhart, έναν άτυχο 23χρονο που έσπασε το λαιμό του σε ατύχημα με αποτέλεσμα να μην έχει καμία δυνατότητα κίνησης από το στήθος και κάτω (ή από τους αγκώνες και κάτω αν προτιμάτε).

Η περίπτωση του κρίθηκε ιδιαίτερα “βολική” για δοκιμαστική εφαρμογή μιας πειραματικής διαδικασίας που περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός μικροτσιπ στον εγκέφαλο, το οποίο δημιουργεί μια γέφυρα επικοινωνίας με ένα ειδικό μανίκι που μεταφέρει τα εγκεφαλικά σήματα στους ατροφικούς μύες του χεριού.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με απλά βήματα για να ελέγξουν την τεχνολογία και ήταν έτοιμοι να θεωρήσουν επιτυχημένο το πείραμα αν κουνούσε μόνο ένα δάκτυλο, αλλά ο νεαρός τους εξέπληξε καταφέρνοντας να πιάσει και να σηκώσει ένα κουτάλι μόνο με τη δύναμη της σκέψης του.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα όχι μόνο για να δοθεί ελπίδα στους τετραπληγικούς, αλλά και για την περαιτέρω έρευνα σε συστήματα επικοινωνίας εγκεφάλου με υπολογιστή.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.