Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ενσωμάτωση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κοινό σχέδιο δράσης υπέγραψαν Χαρδούβελης-Βρούτσης.

Κοινό σχέδιο δράσης για τη την ενσωμάτωση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

- 30/09/2014: Μελέτη σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους, στη φορολογική διοίκηση (ποσοτική και ποιοτική ανάλυση).

- 31/12/2015: Δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος φυσικών / νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.

- 31/12/2016: Εναρμόνιση (πλήρης παραμετροποίηση) της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων.

- 01/07/2017: Συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη θα αναλάβουν να συντονίσουν την Κοινή Ομάδα Εργασίας.

Το νέο μοντέλο είσπραξης θα επιτρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία να επικεντρωθούν στις κύριες αρμοδιότητές τους που είναι η εξυπηρέτηση και έκδοση παροχών στους δικαιούχους και όχι η είσπραξη εισφορών.

Το νέο μοντέλο θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική και αποδοτική ροή πληροφοριών και πληρωμών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρων προς τους αντίστοιχους φορείς - αποδέκτες εντός ελάχιστου χρόνου, το αργότερο εντός 24 ωρών. Θα αξιοποιεί όλα τα υφιστάμενα ισχυρά στοιχεία του συστήματος ενώ θα περιορίσει τις αδυναμίες και μειονεκτήματα του υφισταμένου.

Στη βάση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει διαφάνεια στην κατανομή των πληρωμών, στη ροή του χρήματος και των πληροφοριών μεταξύ του φορέα είσπραξης και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογικής διοίκησης. Συγκεκριμένα, οι εισφορές που θα εισπράττονται υπέρ των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων μέσω της φορολογικής διοίκησης θα κατατίθενται άμεσα σε λογαριασμούς των ταμείων χωρίς να περνούν από τον τραπεζικό λογαριασμό του ενδιάμεσου φορέα είσπραξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.