Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Έταζαν δουλειά στο εξωτερικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν έξι άνδρες και μία 29χρονη, ενώ αναζητούνται ένας 45χρονος και μία 38χρονη.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά συναυτουργία τετελεσμένης και σε απόπειρα, από την οποία η προξενηθείσα ζημιά ξεπερνά το ποσό των 120.000 ευρώ, της απειλής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.

Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, τα τελευταία δύο έτη, συμμετείχαν σε δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της εξαπάτησης πολιτών με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας σε χώρες του εξωτερικού (Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδά, Αυστραλία κ.λπ.).

Για το σκοπό αυτό, συνέστησαν εταιρεία μεσολάβησης, με έδρα στο κέντρο της Αθήνας, μέσω της οποίας προωθούσαν δήθεν προγράμματα εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό, αναρτώντας αγγελίες σε εφημερίδες, καθώς και στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όσοι πολίτες απευθύνονταν στην «εταιρεία» για να βρουν δουλειά, τα μέλη της οργάνωσης τους έπειθαν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την κατάρτιση φακέλων και τους ζητούσαν να καταβάλλουν χρηματικά ποσά από 150 έως 300 ευρώ, ενώ τους παρέδιδαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αλλά με αναγραφόμενα ποσά της τάξεως των 10 με 20 ευρώ.

Όσον αφορά στην ιεραρχία των εμπλεκομένων στην οργάνωση, προέκυψε αρχηγικός ρόλος του 59χρονου, ο οποίος είναι Πρόεδρος της επίμαχης εταιρείας, ενώ ο 55χρονος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και η 29χρονη ήταν άμεσοι βοηθοί του στον έλεγχο και καθοδήγηση των μελών που εργάζονταν στην εταιρεία τους. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και εργαζόμενοι με διαφορετικά καθήκοντα, είχαν υποστηρικτικό κυρίως ρόλο στη δράση της ομάδας.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι ο 53χρονος και ο 60χρονος, είχαν αναλάβει τον έλεγχο των ατόμων που μετέβαιναν στην εταιρεία για αναζήτηση εργασίας, ενώ οι ίδιοι απειλούσαν και απομάκρυναν με βίαιο τρόπο τους παθόντες, οι οποίοι αντιλαμβανόντουσαν την σε βάρος τους απάτη και ζητούσαν την επιστροφή των χρημάτων τους.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

2.045 φάκελοι με συμπληρωμένα προσωπικά στοιχεία ατόμων, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εργαστούν στο εξωτερικό,

17 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών,

τρίποδο φωτογραφικής μηχανής και όργανο μέτρησης ύψους και

δισέλιδο έντυπο με το κείμενο που γνωστοποιούσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που απευθύνονταν για εργασία. Ενδεικτικά, ήταν αναγεγραμμένα: «Οι μισθοί θα είναι από 8.000 έως 14.000 ευρώ», «Θα προπληρώνονταν 10 μισθούς», «Δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για την μετάβαση στη χώρα εργασίας», «Δωρεάν αυτοκίνητο, οικιακή βοηθό, σπίτι, φαγητό, δωρεάν διακοπές 6 ημέρες το μήνα» κ.α.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος, που αποκόμισαν οι δράστες από την εγκληματική δραστηριότητά τους, υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ.

Οι έρευνες της αστυνομία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που έχουν αποκομίσει οι δράστες είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, λόγω του μεγάλου αριθμού των πολιτών που εξαπατήθηκαν.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον 3ο Τακτικό Ανακριτή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.