Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

«Η διαγραφή φοιτητών αποκλειστική αρμοδιότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αρβανιτόπουλος: Μπορούν να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια για άτομα με αναπηρία.

«Τα ιδρύματα τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαγραφή ή μη των φοιτητών, μπορούν στον οργανισμό τους να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια στις περιπτώσεις που θεωρούν ότι χρήζουν ειδικά μέριμνα». Τα πιο πάνω ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενη διαγραφή των φοιτητών με αναπηρία.

Ο υπουργός Παιδείας παρέθεσε στην απάντησή του τα όσα αναφέρει το άρθρο 80 παράγραφος 9 του Ν4009/2011 που ορίζει ότι:

9. α) Όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον οργανισμό του ιδρύματος.

β) Με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον οργανισμό του ιδρύματος.

γ) Όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον οργανισμό του ιδρύματος.

δ) Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής των σπουδών οι φοιτητές επανέρχονται στη σχολή.

ε) Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τον κοσμήτορα της οικείας σχολής, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.

Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr, ο υπουργός Παιδείας δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμοστεί ο νόμος για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του ότι «μέχρι τέλος του 2014 τελειώνει η διαδικασία με τους αιώνιους».

Τα ιδρύματα έχουν εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους με αποτέλεσμα να δεχτούν τα «πυρά» του κ. Αρβανιτόπουλου που έχει υποστηρίξει ότι «λαϊκίζουν όταν μιλάνε για παράταση των σπουδών. Δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στους φοιτητές, στα πανεπιστήμια και στην πολιτεία. Θα πρέπει να βάλουμε όρια. Αλλιώς τα χρόνια φοίτησης να γίνουν 64».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.