Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Υπουργείο Εργασίας: Πτωτική η τάση της ανασφάλιστης εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σημαντικά μειωμένο εμφανίζεται τον Μάρτιο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «'Αρτεμις».

Το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας που καταγράφεται είναι 23,61%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο του 2013, έφθανε στο 38,50%, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αδήλωτη εργασία εμφανίζει πτωτική τάση από τον Σεπτέμβριο του 2013 οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου και η επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων, τα οποία φτάνουν τα 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται πλέον άμεσα και επιτόπια από τους ελεγκτές, ενώ η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, όπως είναι το σύστημα «Εργάνη».

Έτσι, ενώ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας, έφθανε τον Φεβρουάριο του 2013 στο 40,5%, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έπεσε στο 18,95%. Τον Ιανουάριο του 2014 υπολογίστηκε στο 24,76%, τον Φεβρουάριο στο 21,86% και τον Μάρτιο στο 23,61%.

Ακόμη, η συστηματική εφαρμογή του νόμου 4052.2012, για την απασχόληση μεταναστών που διαμένουν παράνομα στη χώρα, οδήγησε στην επιβολή της ποινής της διακοπής λειτουργίας έως και τρεις μήνες σε 74 επιχειρήσεις, και επιπλέον πρόστιμα ύψους 1.556.500 ευρώ.

«Η εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας έχει περάσει οριστικά» τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας» συνεχίζει «η μάχη για την αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχει αποτελέσματα χειροπιαστά και μετρήσιμα. Επιδείξαμε σταθερή και πρωτόγνωρη πολιτική βούληση, και δεν διστάσαμε να επιβάλλουμε το υψηλότερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί, αλλά και να διακόψουμε τη λειτουργία επιχειρήσεων που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των εργαζομένων».

Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης σημειώνει, ότι «η διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας» και τονίζει ότι μετά τη «γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιουλίου, είναι ευνόητο ότι θα εντατικοποιηθεί και θα αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο ο έλεγχος συμμόρφωσης των εργοδοτών».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας απευθύνει τη σαφή προειδοποίηση, ότι «κατά τη θερινή περίοδο, ενισχυμένα μικτά κλιμάκια των ελεγκτικών μηχανισμών θα "οργώσουν" κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, κατά τον Μάρτιο του 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 2.112 επιχειρήσεις, που απασχολούσαν 7.151 εργαζόμενους. Από αυτούς οι 1.688, ποσοστό 23,61%, βρέθηκαν ανασφάλιστοι.

Συνολικά, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 έως τις 31 Μαρτίου του 2014, ελέγχθηκαν 11.023 επιχειρήσεις, που απασχολούσαν 71.750 εργαζόμενους. Σε 872 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 1.338 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 1,86%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 13.807.817 ευρώ.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του Ι.Κ.Α. και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, (Σ.ΕΠ.Ε.) και είναι στοχευμένοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας.

Τέτοιοι κλάδοι θεωρούνται τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα βιοτεχνικά πάρκα, οι βιομηχανικές ζώνες, τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, η καθαριότητα, οι κατασκευές, η φιλοξενία, οι υπηρεσίες ασφαλείας (Security), και οι επιχειρήσεις φασόν.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.