Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ο γάμος φέρνει κατάθλιψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η γκρίνια «ριζώνει» το στρες.

Δεν είναι λίγοι -κυρίως γυναίκες, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς- εκείνοι που ονειρεύονται από μικροί τη μέρα του γάμου τους.

Κι όταν αυτή η μέρα φτάνει είναι η πιο ευτυχισμένη της ζωής τους.

Αν λοιπόν κι εσείς είστε φρεσκοπαντρεμένοι ή σκοπεύετε να παντρευτείτε σύντομα, φροντίστε να την… απολαύσετε στο έπακρον!

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου Wisconsin-Madison στις ΗΠΑ… τα χρόνια που ακολουθούν θα είναι τα χρόνια της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο γάμος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Η συνεχής γκρίνια και οι οικογενειακές διαφωνίες ενισχύουν το μακροχρόνιο στρες, με αποτέλεσμα να «ριζώνει» μέσα μας και να μην μπορεί να αντισταθμιστεί από τα θετικά του έγγαμου βίου.

Ακόμη, μπορεί να κάνει τους συζύγους –τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες- λιγότερο ικανούς να ανταποκριθούν σε θετικές εμπειρίες.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι παντρεμένοι είναι σε γενικές γραμμές πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς από τους singles.

Όμως οι ερευνητές του αμερικανικού αυτού πανεπιστημίου, μετά από 11 χρόνια ερευνών, υποστηρίζουν ότι το μακροχρόνιο στρες που συνδέεται με το γάμο μας φέρνει πιο κοντά στην κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ζήτησαν από παντρεμένα ζευγάρια να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, γύρω από τα επίπεδα στρες που ένιωθαν. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια ξανά εννιά χρόνια μετά και 11 χρόνια μετά. Οι ερευνητές μέτρησαν πόσο γρήγορα μπορούσαν να ξεπεράσουν μια αρνητική εμπειρία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας και ψυχιατρικής Richard Davidson «πρόκειται για μια “υπογραφή” της συναισθηματικής κατάστασης που αποκαλύπτει την ευπάθεια στην κατάθλιψη».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychophysiology.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.