Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Δώρισε στην επιστήμη έναν... μετεωρίτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε ηλικία 94 ετών μια Ισπανίδα από το χωριό Αρντόν αποφάσισε να αποχωριστεί το πολυτιμότερο "κόσμημα" της που φύλαγε επί 82 χρόνια, χωρίς να γνωρίζει την αξία του. Tι είναι αυτό; Ένα κομμάτι από μετεωρίτη που κόντεψε να της έρθει στο κεφάλι όταν ήταν παιδί.



Η Ρόσα Γκονθάλεθ ήταν 11 ετών όταν βγήκε να πάει για ψώνια, το πρωί της 9ης Ιουλίου 1931 και ο μετεωρίτης, βάρους 5,5 γραμμαρίων, έπεσε πολύ κοντά της, εξήγησε ο αστρονόμος Χοσέπ Μαρία Τρίγκο του Ινστιτούτου Επιστημών του Διαστήματος, που ανήκει στο Ανώτατο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας.

Το κορίτσι είδε να πέφτει "μια φλεγόμενη μπάλα που συνοδευόταν από θόρυβο ο οποίος ακούστηκε σε όλη την περιοχή", πρόσθεσε. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε πολλά χωριά της επαρχίας Λεόν, σύμφωνα με τον Τρίγκο που υπενθύμισε ότι το γεγονός είχε επισημανθεί από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής εκείνης.

Αυτή η φλεγόμενη μπάλα, η "πέτρα που λαμποκοπούσε" τράβηξε την προσοχή της μικρής που την μάζεψε και την φύλαξε σαν οικογενειακό μυστικό επί 82 χρόνια. "Την έκλεισε σε ένα μικρό κουτί, σαν να ήταν κόσμημα και σήμερα παραμένει ανέπαφη, σαν να έπεσε μόλις χθες. Ξαφνιαστήκαμε από την καλή κατάσταση της πέτρας, που έχει μέγεθος περίπου 2 εκατοστά", συνέχισε ο Τρίγκο.

Ο μετεωρίτης έφτασε στα χέρια των επιστημόνων όταν ο ανιψιός της Ρόσα, ο Χοσέ Αντόνιο Γκονθάλεθ που είναι λάτρης της αστυνομίας, τον ανακάλυψε και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να έχει κάποια αξία.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι "ο μετεωρίτης του Αρντόν" ήταν ένας απλός χονδρίτης, ανήκει δηλαδή στο πιο συνηθισμένο είδος, και προερχόταν από έναν άγνωστο αστεροειδή. "Η μελέτη του μετεωρίτη του Αρντόν μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τις διαδικασίες που ακολούθησαν το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και το σχηματισμό του αστεροειδή από τον οποίο προήλθε", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.

Ο Τρίγκο ελπίζει ότι το "δώρο" της ηλικιωμένης γυναίκας στην επιστήμη θα κινητοποιήσει και άλλους που έχουν στην κατοχή τους τέτοιες πέτρες καθώς υπολογίζεται, με βάση στατιστικά στοιχεία, ότι κάθε χρόνο πέφτουν στην Ισπανία μετεωρίτες συνολικού βάρους ενός κιλού. Ήδη, όπως είπε, έχει λάβει τηλεφωνήματα από υποψήφιους δωρητές και ευελπιστεί ότι και οι δικές τους αποκαλύψεις θα τον ξαφνιάσουν ευχάριστα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.