Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Στην Ημερίδα για το νέο ΕΣΠΑ ο Ι. Βαρδακαστάνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.04.2014

Στην Ημερίδα Διαβούλευσης για το σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», που διοργάνωσαν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Παιδείας & Θρησκευμάτων, παρευρέθηκε εκπροσωπώντας την ΕΣΑμεΑ ο πρόεδρός της Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τη Μ. Τρίτη 15 Απριλίου.

Στην Ημερίδα παρέστησαν ο κ. Peter Stub Jorgensen, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης ΕΕ και οι υπουργοί Εργασίας Ι. Βρούτσης, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Στην Ημερίδα ο κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε έγγραφο (που επισυνάπτεται) με τις αναλυτικές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επί του 1ου σχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», ενώ στην ομιλία του στάθηκε σε 3 πολύ σημαντικά στοιχεία:

Μετά τις επίπονες προσπάθειες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, αλλά και της ΕΣΑμεΑ, στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, τόσο ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, Ταμείο Συνοχής, ΕΓΤΑΑ, και ΕΤΘΑ όσο και ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1304/2013 για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, διευρύνουν τις απαιτήσεις τους αναφορικά με την αρχή της μη διάκρισης και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε σχέση με την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013 (Άρθρο 7 και γενικές εκ των προτέρων αιρεσιμότητες 1 και 3 του Κανονισμού 1303/2013 και Άρθρο 8 του Κανονισμού 1304/2013). Ο κ. Βαρδακαστάνης κάλεσε την Κυβέρνηση και την Ε. Επιτροπή να σεβαστεί και να τηρήσει πλήρως τα προβλεπόμενα από τους Κανονισμούς.

Στη συνέχεια, αφού αναγνώρισε τη συμβολή του προηγούμενου ΕΣΠΑ στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, ΣΥΔ, εξειδικευμένα κέντρα επαγγελματικής αποκατάστασης κλπ.), ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός συγκροτημένου χρηματοδοτούμενου προγράμματος, στο οποίο θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της ΕΣΑμεΑ, και όχι ατάκτως ερριμμένα προγράμματα, δίχως συνοχή.

Το τρίτο σημείο της παρέμβασης του κ. Βαρδακαστάνη αφορούσε την ΕΛΣΤΑΤ και τα στατιστικά στοιχεία: η αναπηρία στην Ελλάδα παραμένει αόρατη, αφού μόλις πολύ πρόσφατα και μετά από αφόρητες πιέσεις της ΕΣΑμεΑ η ΕΛΣΤΑΤ άρχισε να δημιουργεί δείκτες για τα άτομα με αναπηρία. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ ζήτησε από τους παρόντες υπουργούς να συνδράμουν ώστε να «σπάσει» το αόρατο της Αναπηρίας.

Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επισυνάπτονται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
προτάσεις ΕΣΑμεΑ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 162 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 103 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.