Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Φουσκωτό παιδικό κάθισμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ασφάλεια για τους μικρούς επιβάτες και άνεση για τους γονείς.

Η Volvo παρουσιάζει ένα παιδικό φουσκωτό κάθισμα ασφαλείας που προσφέρει ασφάλεια στους μικρούς επιβάτες και άνεση/πρακτικότητα στους γονείς.

Η Volvo παρουσιάζει την εξέλιξη στα παιδικά καθίσματα ασφαλείας! Πρόκειται για το πρωτότυπο μιας νέας γενιάς καθισμάτων που έχουν τη δυνατότητα να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν κατά βούληση, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να μεταφερθούν ή να προσαρμοστούν σε άλλο όχημα, διαφορετικό από το συνηθισμένο, χωρίς να χάνουν τη λειτουργικότητά τους ή να υπόκεινται στον παραμικρό συμβιβασμό, όσον αφορά στην παρεχόμενη ασφάλεια! Η παρουσίαση του πρωτότυπου συμπίπτει με τον εορτασμό των 50 χρόνων έρευνας και εξέλιξης της εταιρίας για την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο.

Ιστορικά, τα παιδικά καθίσματα ασφαλείας είναι ογκώδη, μετακινούνται δύσκολα και συχνά απαιτούν εξοικείωση για να στηριχθούν σωστά. Ως επακόλουθο, όταν χρειαστεί το παιδί να μεταφερθεί με διαφορετικό από το συνηθισμένο αυτοκίνητο, η ασφαλής μεταφορά του προϋποθέτει επιπλέον κόπο και χρόνο. Για να απαντήσει σε αυτό το πρόβλημα, η Volvo εξέλιξε ένα κάθισμα το οποίο χάρη σε μία ενσωματωμένη αντλία αέρα μπορεί να φουσκώνει σε μόλις 40 δευτερόλεπτα αλλά και να ξεφουσκώνει πολύ εύκολα εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης, ώστε να μεταφερθεί ή να τοποθετηθεί σε άλλο όχημα.

Το φουσκωτό παιδικό κάθισμα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα ελαφρύ συγκρινόμενο με τα συμβατικά καθίσματα, καθώς ζυγίζει μόλις 5 κιλά, το μισό περίπου από το συνηθισμένο. Εκτός από την ενσωματωμένη αντλία αέρα διαθέτει και μηχανισμό Bluetooth που το καθιστά μόνιμα συνδεμένο στο διαδίκτυο, κάτι που προσφέρει τη δυνατότητα χειρισμού του από απόσταση! Όταν ξεφουσκώσει πλήρως και διπλωθεί, μπορεί να αποθηκευτεί σε μία κομψή τσάντα, καθιστώντας το εύκολο στη μεταφορά του.

Η συγκεκριμένη πρόταση προσφέρει μεγάλη ευκολία σε πολλές περιπτώσεις. Κάνει πιο εύκολα τα ταξίδια με αεροπλάνο (χαρακτηριστική η ανάγκη μεταφοράς του παιδικού καθίσματος με τις υπόλοιπες αποσκευές) ή τη μεταφορά των παιδιών με αυτοκίνητο διαφορετικό από το συνηθισμένο (πχ. μία βόλτα με τους παππούδες). Ανάλογη είναι η περίπτωση όταν κάποιος μεταφέρει το παιδί με ταξί.

Το φουσκωτό παιδικό κάθισμα -ακόμα σε μορφή πρωτότυπου-, είναι φτιαγμένο από ιδιαίτερα ανθεκτικό ύφασμα με ειδικές ραφές, που αντέχει σε πολύ υψηλές εσωτερικές πιέσεις, ιδανικό για να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει πολλές φορές. Το συγκεκριμένο υλικό έχει γίνει ευρέως γνωστό από τη χρήση του στη ναυτική βιομηχανία και την κατασκευή φουσκωτών σωσιβίων. Μάλιστα, ως υλικό είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από το στρατό, για την κατασκευή φουσκωτών αεροπλάνων!

Το φουσκωτό παιδικό κάθισμα έχει τοποθέτηση αντίθετη προς την κίνηση του αυτοκινήτου, δηλαδή το παιδί βλέπει προς τα πίσω. Αν και η συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι τόσο δημοφιλής στη χώρα μας (παρά μόνο για βρέφη) και αντίστοιχα τα παιδικά καθίσματα ασφαλείας αυτού του τύπου δεν έχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς, εντούτοις θεωρείται η πλέον ασφαλής! Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει το προφανές, ότι δηλαδή ο αυχένας των μικρών παιδιών που ακόμα βρίσκονται στην ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και σε περίπτωση εμπρόσθιας σύγκρουσης (οι πιο συνηθισμένες) η πλάτη του καθίσματος προσφέρει την απαιτούμενη υποστήριξη στον παιδικό αυχένα.

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, η Λώρενς Έιμπελ, Διευθύντρια Σχεδιασμού στο Κέντρο Μετρήσεων και Πρωτοτύπων της Volvo στο Λος Άντζελες, τονίζει ότι «η ιδανική θέση για όλους τους επιβάτες θα ήταν να ταξιδεύουν κοιτώντας προς τα πίσω, αντίθετα δηλαδή από τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Και αν αυτό πρακτικά είναι αδύνατο για τους ενήλικες, για τα μικρά παιδιά είναι επιβεβλημένο και οι γονείς θα έπρεπε να το τηρούν ευλαβικά και να φροντίζουν για τη συγκεκριμένη στάση των παιδιών τους στο αυτοκίνητο για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα!»

Και προσθέτει: «Τα μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία των τριών ή και τεσσάρων ετών πρέπει να ταξιδεύουν σε παιδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω, μετά να περνούν στα κλασσικά παιδικά καθίσματα ασφαλείας, ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά να χρησιμοποιούν το ειδικό υπερυψωμένο κάθισμα έτσι ώστε η ζώνη ασφαλείας να υποστηρίζει σωστά το σώμα στο χώρο της οσφυϊκής χώρας.»

H Volvo παρουσίασε το πρώτο παιδικό κάθισμα το 1964, που δοκιμάστηκε πρώτη φορά σε ένα PV 544, για να ακολουθήσουν άλλες έξη καινοτόμες ιδέες στα παιδικά καθίσματα μέχρι το φουσκωτό παιδικό κάθισμα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.