Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα ψυχιατρεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην προτελευταία θέση η Ελλάδα στον αριθμό ψυχιατρικών νοσηλευτών.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε ψυχιατρικούς νοσηλευτές στα ελληνικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των παρεμβάσεων εφαρμογής της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης για την περίοδο 2000-2009, η οποία είναι μελέτη του υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 15 ψυχιάτρους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ είναι προτελευταία στον αριθμό των ψυχιατρικών νοσηλευτών, με τρεις ειδικευμένους νοσηλευτές ανά 100.000 κατοίκους.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε στη βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζερδελής σε ερώτησή του για την περίθαλψη των ψυχιατρικά ασθενών στο νοσοκομείο της Λήμνου.

Η υφυπουργός Υγείας κ. Μακρή παραδέχτηκε ότι τα ψυχιατρεία είναι υποστελεχωμένα, αντιμετωπίζουν ελλείψεις και οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί. Σύμφωνα με την κ. Μακρή «αυτό οφείλεται στο ότι διαχρονικά ο τομέας αυτός ήταν παραμελημένος γιατί και οι λήπτες αυτών των υπηρεσιών υγείας δεν ήταν και οι ίδιοι σε θέση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους -πολλές φορές για λόγους κοινωνικούς- και οι συγγενείς δεν ήταν διεκδικητικοί».

Το υπουργείο Υγείας θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα από το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις προσεχείς δέκα ημέρες στο οποίο θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Μεταξύ αυτών είναι και η επιστροφή ανθρώπων που προσλήφθηκαν στον τομέα της ψυχικής υγείας και τους έχουν ανατεθεί αλλότρια καθήκοντα, πράγμα που απαγορεύεται και από το ευρωπαϊκό, αλλά και από το εθνικό δίκαιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.