Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη 14-15 Μαρτίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο φυσικός του CERN Εμ.Τσεσμελής χαρακτηρίζει καθήκον την ενημέρωση σε επιστημονικά θέματα.

Θεωρώντας υποχρέωση και καθήκον την ενημέρωση του κόσμου για τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που συμβαίνουν στο CERN, ο ανώτατος φυσικός και επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN, Εμμανουήλ Τσεσμελής, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αξία και το ρόλο των δημοσιογράφων στον τομέα αυτό, το ενδιαφέρον του κοινού που συνεχώς αυξάνεται και την ελληνική πραγματικότητα.

«Αυτό που κάνουμε στο CERN είναι ότι προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας. Ο κόσμος όμως ανήκει σε όλους. Γι' αυτό, δεν είναι απλώς σημαντικό να ενημερώνουμε το ευρύ κοινό για το έργο που παράγουμε εδώ, αλλά υποχρέωσή μας. Ένας άλλος λόγος που το θεωρώ υποχρέωσή μας είναι ότι η χρηματοδότηση των ερευνών γίνεται από την πολιτεία, δηλαδή από τους πολίτες» είπε ο κ. Τσεσμελής.

«Με ξάφνιασε ευχάριστα το ενδιαφέρον για το σωματίδιο του Χιγκς»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κόσμος θέλει πολύ να ενημερωθεί. «Για παράδειγμα, με ξάφνιασε ευχάριστα το πόσο ενδιαφέρον έδειξαν οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο με την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς. Καθημερινά παρακολουθούσαν με τρομερό ενδιαφέρον το κάθε τι που κάναμε» σημείωσε.

«Παρατηρώ ότι και στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτά τα θέματα. Όποτε βρίσκομαι στη χώρα για να δώσω μια ομιλία, οι αίθουσες είναι γεμάτες από νέους ανθρώπους που διψούν να μάθουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Αυτό μου δίνει πολύ θάρρος για το μέλλον" επισημαίνει και τονίζει πως «ακόμη κι όταν γίνονται λάθη στη δημοσιογραφική κάλυψη επιστημονικών και τεχνολογικών ζητημάτων δεν είναι σημαντικά, γιατί η δουλειά που γίνεται είναι σοβαρή».

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το διεθνές συνέδριο, με τίτλο «Μέσα και έξω από το εργαστήριο: επιστήμη και τεχνολογία στη δημόσια σφαίρα». Το συνέδριο διοργανώνει το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το CERN και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ, της Ελληνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Συγγραφέων & Επικοινωνιολόγων Επιστήμης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσιογράφων Επιστήμης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.