Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Χειρότερη η ζωή για τις γυναίκες μετά το εγκεφαλικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπεύθυνη, πιθανόν, η μικρότερη μυική μάζα σε σχέση με τους άντρες.

Το καλό νέο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν σήμερα μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με πριν μια δεκαετία, χάρη στην καλύτερη πρόληψη και θεραπεία.

Το κακό -για τις γυναίκες- νέο είναι ότι όσες επιβιώνουν μετά το εγκεφαλικό, στη συνέχεια έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής από ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας Τσέριλ Μπούσνελ της Ιατρικής Σχολής Wake Forest, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC, συνέκριναν 1.370 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 56 έως 77 ετών, που είχαν πάθει μη θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Οι αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν την ποιότητα ζωής των ασθενών επί ένα έτος μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, αξιολογώντας την ευκολία στις κινήσεις, τη δυνατότητα αυτο-εξυπηρέτησης, την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, το βαθμό άγχους και κατάθλιψης, τον πόνο κ.α.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με την Μπούσνελ, είναι ότι η υγεία των γυναικών εξελίσσεται γενικά χειρότερα από ό,τι των ανδρών, άσχετα με το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο του ασθενούς και το πόσο σοβαρό ήταν το εγκεφαλικό του. Οι αιτίες που υπάρχει αυτή η διαφορά, δεν είναι ξεκάθαρες. Όπως είπε η αμερικανίδα νευρολόγος, ίσως παίζει ρόλο ότι οι γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερη μυϊκή μάζα από τους άνδρες, πράγμα που τις φέρνει σε σχετικά μειονεκτική θέση κατά τη φάση ανάκαμψης μετά από ένα εγκεφαλικό.

Η μελέτη έδειξε ότι στο πρώτο τρίμηνο μετά το εγκεφαλικό οι γυναίκες -σε σχέση με τους άνδρες- είναι πιθανότερο να αναφέρουν προβλήματα κινητικότητας, πόνου, δυσφορίας, άγχους και κατάθλιψης. Η διαφορά σε βάρος των γυναικών είναι πιο αισθητή για τα άτομα άνω των 75 ετών.

Στον ένα χρόνο μετά το εγκεφαλικό, οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής, αν και η διαφορά με τους άνδρες έχει μικρύνει. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσες είναι παντρεμένες, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής μετά το εγκεφαλικό σε σχέση με όσες ζουν χωρίς σύντροφο.

Πάντως οι γυναίκες τείνουν να παθαίνουν εγκεφαλικό σε μεγαλύτερη ηλικία από τους άνδρες και αυτό λειτουργεί αρνητικά γι' αυτές στη συνέχεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.