Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ποιοι και πόσο μπορούν να μειώσουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε τρίμηνη παράταση του προγράμματος διευκόλυνσης που αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων έως τις 15 Απριλίου 2014 προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αθανάσιου Σκορδά.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που συστάθηκε με τον πρόσφατο νόμο, να αξιολογήσει την πορεία του προγράμματος για να παρατείνει ακόμα περισσότερο τη διάρκειά του εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στο πρόγραμμα διευκόλυνσης μπορούν να υπαχθούν ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν μείωση των εισοδημάτων τους μεγαλύτερη από 20% (τα τρέχοντα εισοδήματα σε σύγκριση με αυτά του 2009) και το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από 25.000 ευρώ, ώστε να έχουν 48μηνη περίοδο χάριτος από τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της οποίας θα πληρώνουν χαμηλότερη δόση.

Χρήση της διάταξης μπορούν να κάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, άνεργοι καθώς και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% οι οποίοι έχουν δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2010.

Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα προβλέπουν:

-Να υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση της τράπεζας και συγκεκριμένα υποθήκη σε κύρια κατοικία.

-Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας αυτής να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες να μην είναι πάνω από τις 200.000 ευρώ.

-Η αντικειμενική αξία της συνολικής περιουσίας του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ και τις 300.000 ευρώ στην περίπτωση των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα.

-Το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ για τρίτεκνες και άνω οικογένειες.

-Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου που έχει λάβει ο οφειλέτης να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.