Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Εγκύκλιος ΙΚΑ: «Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκύκλιου του ΙΚΑ για την επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.

ΘΕΜΑ: «Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον - Κοινοποίηση των διατάξεων της με αρ.Φ.11321/οικ.31102/1870/31.10.2013 (ΦΕΚ 2906/τ.Β΄/18-11-2013) απόφασης του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή της»

Σχετ. : α] Η με αρ.πρωτ.Φ80000/οίκ.36201/2152/10-01-2014 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

β] Η με αρ.46/2010 Εγκύκλιος της Δ/νσης Αναπηρίας

Σας κοινοποιούμε την αναφερόμενη στο θέμα Υπουργική Απόφαση, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 16 του ν.3846/2010 (ΦΕΚ Α΄66) μετά από απόφαση της 5ης /18-9-2013 Συνεδρίασης της Ειδικής Επιστημονικής

Επιτροπής του άρθρου 7 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ Α΄115) και σας παρέχουμε, κατόπιν της ανωτέρω (σχετ.α΄) ερμηνευτικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή εφαρμογή της:

Όπως γνωρίζετε, με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ.1 του ν.3846/2010 (ΦΕΚ 66/τ.Α΄/11-05-2010), που σας κοινοποιήσαμε με την Εγκύκλιο 46/2010 (σχετ.β΄), καθορίστηκε η επ’ αόριστον διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που πάσχουν από τις παθήσεις που αναφέρονται ρητά σε αυτές και κρίνονται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές Αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.


Κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων εκδόθηκε η κοινοποιούμενη Υπουργική Απόφαση, με την οποία προσδιορίζονται και άλλες παθήσεις πλην αυτών του άρθρου 16 παρ.1 του ν.3846/2010, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον, με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα ποσοστά αναπηρίας και είναι αυτές που περιέχονται αναλυτικά στον συνημμένο «Πίνακα Παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’αόριστον».

Επισημαίνεται ότι, οι σχετικές διατάξεις καταλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που αιτούνται πιστοποίηση βαθμού αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α. (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων), προκειμένου να λάβουν είτε τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο παροχές αναπηρίας, είτε προνοιακά επιδόματα ή λοιπές οικονομικές ενισχύσεις ή διευκολύνσεις και κοινωνικές παροχές που χορηγεί η πολιτεία στα άτομα με αναπηρία και έχουν ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ήτοι από 18/11/2013 και μετά. 

Κατά συνέπεια οι εν λόγω διατάξεις έχουν εφαρμογή για τα περιστατικά που θα κριθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. από 18/11/2013 και μετά και σε καμία περίπτωση δεν έχουν αναδρομική ισχύ για γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας που έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεδομένου ότι αυτό δεν προβλέπεται ρητά από τις σχετικές διατάξεις.

Με ευθύνη των Δ/ντών των Μ.Υ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των Υποκ/των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα κατά τόπους ΚΕ.Π.Α. να δοθεί από ένα αντίτυπο της παρούσας, με τον συνημμένο «Πίνακα Παθήσεων», σε όλους τους ιατρούς του Ειδικού Σώματος και στους γραμματείς των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α., οι οποίοι θα πρέπει σε κάθε συνεδρίαση των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. να την θέτουν υπόψη των ιατρών που συμμετέχουν σε αυτές.

Ως προς τη διαχείριση των οριστικών γνωματεύσεων Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. που εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ (18/11/2013) και αφορούν σε περιστατικά των οποίων οι παθήσεις περιλαμβάνονται στις σχετικές διατάξεις, φέρουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα ποσοστά αναπηρίας και πληρούν καθόλα τα λοιπά κριτήρια του σχετικού Πίνακα, χωρίς όμως η διάρκειά τους να έχει κριθεί επ’ αόριστον, σας γνωρίζουμε ότι αυτές θα πρέπει να αναθεωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, μόνο ως προς τη διάρκεια της
αναπηρίας. 

Για το σκοπό αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση (Υπόδειγμα 1) στη Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. όπου τηρείται ο ατομικός ιατρικός τους φάκελος, με επισυναπτόμενο αντίγραφο της απόφασης «Γνωστοποίησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Ποσοστού Αναπηρίας» που τους έχει κοινοποιηθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα επανεξεταστούν οι αιτούντες από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α., αλλά θα επανεισαχθούν σε αυτές μόνο οι ιατρικοί τους φάκελοι, προκειμένου τα αρμόδια υγειονομικά όργανα αφού αποφανθούν για την κατά περίπτωση τυχόν υπαγωγή τους στις σχετικές διατάξεις να προβούν στην αιτούμενη αναθεώρηση των γνωματεύσεων, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται όλες οι προβλεπόμενες από τις σχετικές διατάξεις προϋποθέσεις οι Υγειονομικές Επιτροπές θα αποφαίνονται αιτιολογημένα για τη μη υπαγωγή τους σε αυτές.

Όσον αφορά στην ακολουθούμενη διαδικασία από πλευράς των γραμματέων των Υγειονομικών Επιτροπών και των Γραμματειών ΚΕ.Π.Α., θα είναι αυτή που προβλέπεται στο Π51/14/22-5-2013 Γενικό Έγγραφό μας για τα «Υπηρεσιακά Σημειώματα», με την επισήμανση ότι τα συγκεκριμένα Υπηρεσιακά Σημειώματα, -στα οποία σημειωτέον θα επισυνάπτονται τα σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων-, θα συντάσσονται από τους υπαλλήλους των Γραμματειών ΚΕ.Π.Α. σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα 2, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για την καταχώρηση των σχετικών στοιχείων στο σύστημα ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Παρακαλούνται οι Δ/ντές των Υποκ/των στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα κατά τόπους ΚΕ.Π.Α. να εξασφαλίσουν την κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση των σχετικών περιπτώσεων αναθεώρησης.

Συν: (11) φύλλα

Εσωτερική διανομή:
1.Γραφείο Διοικητή
2.Γραφείο Υποδιοικητών
3.Γραφείο Γεν.Δ/ντριας
Ασφ/κών Υπηρεσιών


Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ


Η εγκύκλιος υπάρχει και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.