Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Π. Θωμόγλου: "Κλειδί" η κοινωνική επιχειρηματικότητα για την υπέρβαση της κρίσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολύτιμη διέξοδο μπορεί να προσφέρει το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας – της επιχειρηματικότητας δηλαδή η οποία επιδιώκει ταυτόχρονα την οικονομική της βιωσιμότητα και την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Παύλος Θωμόγλου, στο πρώτο συνέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα που διοργανώνεται στον ΕΒΕΑ.

"Η αξία και τα οφέλη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία της. Η ανέχεια απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ οι επιλογές απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους έχουν περιοριστεί δραματικά", πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Θωμόγλου:

«Σας καλωσορίζουμε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου έχουμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε το 1ο Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Είναι μια διοργάνωση που μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια νέα μορφή του επιχειρείν. Για ένα νέο, πρωτοποριακό εργαλείο ανάπτυξης, το οποίο απαντά ταυτόχρονα σε σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Η αξία και τα οφέλη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία της. Σήμερα, περισσότεροι από 1,5 εκατ. συνάνθρωποί μας ζουν σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Η ανέχεια απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ οι επιλογές απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους έχουν περιοριστεί δραματικά.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας – της επιχειρηματικότητας δηλαδή η οποία επιδιώκει ταυτόχρονα την οικονομική της βιωσιμότητα και την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών – μπορεί να προσφέρει πολύτιμη διέξοδο.

Μπορεί να προσφέρει επιλογές απασχόλησης και να βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή άτομα από ευάλωτες ομάδες, όπως τα Άτομα με Αναπηρίες, τα άτομα σε διαδικασία απεξάρτησης από ουσίες, κτλ.

Μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών που απευθύνονται σε άλλες αδύναμες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα ΑμεΑ, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.ά.

Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής με πρωτοβουλίες στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της διατήρησης παραδοσιακών δραστηριοτήτων κ.ά.

Το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχει ήδη αναπτυχθεί σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες. Και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο στον τομέα της απασχόλησης όσο και στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα, η κοινωνική επιχειρηματικότητα αναγνωρίστηκε επισήμως σχετικά πρόσφατα, μόλις το 2011. Ο σχετικός νόμος πράγματι παρέχει δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών σε πεδία όπως η κοινωνική φροντίδα και η αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα λέγαμε ότι η χώρα μας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, ούτε ότι έχει καταφέρει να αξιοποιήσει επαρκώς τα πλεονεκτήματα που παρέχει – ειδικά στην παρούσα φάση.

Χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, όσο και από την πλευρά της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο υποστήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων. Θα χρειαστεί προσπάθεια για την άρση των διοικητικών εμποδίων, για τη δημιουργία δομών συμβουλευτικής καθοδήγησης των κοινωνικών επιχειρηματιών, αλλά για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τα οφέλη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Επίσης, ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που παρέχει για το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας συνδέεται άμεσα με το όραμα που υπηρετεί η στρατηγική Ευρώπη 2020: το όραμα για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Είναι επομένως ένας τομέας στον οποίο η Ευρώπη θα επενδύσει αρκετά στα επόμενα χρόνια. Και είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν. Να μάθει από την εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες έχουν εφαρμόσει αυτό το μοντέλο και να το προσαρμόσει στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας.

Βεβαίως, υπάρχουν αρκετά που μπορούμε να κάνουμε και ως επιχειρηματική κοινότητα, με στόχο να στηριχθεί η ανάπτυξη του νέου αυτού θεσμού. Ειδικά μέσω των Επιμελητηρίων, μπορεί να μεταφερθεί η απαραίτητη γνώση και εμπειρία όσον αφορά την οργάνωση και λειτουργία επιχειρηματικών δομών. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Η διάθεση σίγουρα υπάρχει. Πιστεύω ότι μέσα από τη σημερινή διοργάνωση – και άλλες που είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν – θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά. Να αναζητήσουμε πεδία συνεργασίας και τρόπους, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Είναι μια προσπάθεια από την οποία έχουμε όλοι να κερδίσουμε. Μια προσπάθεια που μπορεί να βοηθήσει να βγούμε ως χώρα από την κρίση μια ώρα αρχύτερα και – κυρίως – όλοι μαζί. Χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Αξίζει πραγματικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό το σκοπό».


Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.